Reţelele 5G ale Europei vor costa cu 55 de miliarde de euro mai mult dacă furnizorii chinezi vor fi excluşi

Reţelele 5G ale Europei vor costa cu 55 de miliarde de euro mai mult dacă furnizorii chinezi vor fi excluşi

Interzicerea achiziţiilor de echipamente de telecomunicaţii ale companiilor chineze în Europa ar mări costurile reţelelor 5G cu circa 55 de miliarde de euro (62 miliarde de dolari) şi ar amâna adoptarea tehnologiei cu circa 18 luni, potrivit unei analize realizată de grupul de lobby GSMA din industria telecomunicaţiilor, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele Unite au inclus Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, pe o listă neagră, determinând marile companii de tehnologie să rupă legăturile cu compania chineză, ceea ce presează ţările europene să procedeze la fel.

Washingtonul acuză că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, dar compania a negat în mod repetat acest lucru.

Grupul GSMA reprezintă interesele a 750 de operatori de telecomunicaţii mobile.

GSMA şi-a exprimat deja îngrijorarea provocată de consecinţele interzicerii grupului Huawei, ale cărui produse sunt cumpărate şi utilizate pe scară largă în Europa. Huawei este unul dintre principalii susţinători ai grupului de lobby, au declarat mai multe surse din industrie.

Estimarea de 55 de miliarde de euro reflectă costurile suplimentare totale provocate de interzicerea achiziţiilor de echipamente de la companiile chineze Huawei şi ZTE pentru introducerea reţelelor 5G în Europa.

Cele două companii chineze au în Europa o cotă de piaţă combinată de peste 40%.

”Jumătate din acest cost suplimentar ar fi determinat de costurile suportate de operatorii europeni, în urma scăderii semnificative a concurenţei pe piaţa echipamentelor mobile”, potrivit raportului.

În plus, operatorii ar fi nevoiţi să înlocuiască infrastructura existentă înainte de a adopta actualizările 5G.

Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicaţii Nokia consideră că acest lucru nu este adevărat.

”Oferim o soluţie tehnică care permite instalarea echipamentelor 5G peste echipamentele 4G ale unui alt furnizor. Această soluţie ar putea reduce costul şi complexitatea modificărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Nokia, Eric Mangan.

Nokia a anunţat în această săptămână că a depăşit Huawei la numărul total al compenzilor pentru echipamente 5G şi că a observat un interes mai mare pentru ofertele sale 5G din partea statelor europene care au discutat rolul furnizorilor chinezi în reţelele lor.

Potrivit raportului, interzicerea echipamentelor companiilor chineze ar întârzia cu 18 luni instalarea echipamentelor 5 G, care vor fo folosite pornind de la vehiculele autonome la sectorul sănătăţii şi cel al logisticii.

”O astfel de întârziere ar mări decalajul în domeniul 5G între UE şi Statele Unite cu peste 15% până în 2025”, potrivit raportului.

Această întârziere ar rezulta din dificultăţile de livrare ale altor producători mari de echipamente, cum ar fi Ericsson, Nokia şi Samsung, în eventualitatea unei creşteri bruşte a cererii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: