Reformă fiscală în Elveţia: cresc contribuţiile pentru pensii şi impozitul pentru corporaţii, iar taxele pentru firmele autohtone scad

Reformă fiscală în Elveţia: cresc contribuţiile pentru pensii şi impozitul pentru corporaţii, iar taxele pentru firmele autohtone scad

Elveţienii au aprobat duminică o reformă a sistemului fiscal şi a sistemului de pensii pentru a elimina ceea ce Ministerul de Finanţe a numit un risc existenţial pentru rolul ţării de centru financiar şi de afaceri, transmite Reuters, citat de News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Votul în favoarea reformei fiscale şi a pensiilor, 66% pentru şi 34% împotrivă, rezolvă o dispută veche legată de impozitele avantajoase oferite companiilor multinaşionale. Acceptarea reformei era vitală pentru a preveni ca Elveţia să fie etichetată drept o paria din cauza taxelor scăzute, a afirmat ministrul de Finanţe Ueli Maurer.
 
Acum doi ani, elveţienii respinseseră prin referendum o încercare de reformare a sistemului fiscal, despre care criticii afirmă că oferă ţării un avantaj incorect în atragerea unor companii multinaţionale.
 
La presiunea Uniunii Europene şi a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Elveţia a promis să respecte standardele internaţionale şi să elimine taxele speciale de care beneficiază aproximativ 24.000 de companii străine înregistrate în Elveţia.
 
Guvernul intenţionează să elimine statutul fiscal special al acestor companii care plătesc impozite corporative în cantoane cuprinse între 7,8% şi 12%, comparativ cu 12%-24% în cazul companiilor elveţiene obişnuite.
 
În schimb, cantoanele vor reduce impozitele pentru companiile obişnuite, pentru a preveni plecarea unor companii.
 
Pentru a acoperi declinul rezultat al veniturilor, de circa 2 miliarde de franci elveţieni (1,98 de miliarde de dolari), guvernul federal va majora ponderea din veniturile obţinute din taxe federale destinată cantoanelor.
 
Reforma majorează contribuţiile anuale la sistemul de pensii cu 2 miliarde de franci, prin creşterea contribuţiilor angajaţilor, precum şi a guvernului federal.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările