Redresare vulnerabilă în Europa: Estul câştigă avans în faţa Vestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul american „Financial Times” a publicat un raport cu rezultatele economice ale ţărilor europene, înregistrate în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Cifrele au contrazis aşteptările, evidenţiind o redresare accentuată a ţărilor est-europene, printre care şi România, în raport cu cele vestice.

În timp ce zona euro s-a poticnit într-o creştere anemică de 0,1% pentru acest trimestru, Polonia, ţara cu cea mai solidă creştere de la instalarea crizei, a avut o expansiune mai mare decât aşteptările, de 1,9%, de la numai 0,8% în trimestrul doi.

De asemenea, şi preţurile de consum s-au majorat, înregistrând o creştere de 0,2% din septembrie până în octombrie. Astfel, Indicele Preţurilor de Consum atinge o valoare de 0,8% pentru anul 2013. „Acest (rezultat) ne plasează chiar în fruntea Europei”, a declarat Donald Tusk, premierul Poloniei.

Slovacia, plasată pe locul doi ca performanţă după criză, după Polonia, şi unul din puţinii membri ai zonei euro din regiunea Europei de Est, a realizat o expansiune de 0,9%, la fel ca în trimestrul doi.

Comenzile în sectorul industrial au crescut cu 4,3% din august până în septembrie, fiind un rezultat foarte bun în contextul redresării economice.

În România, economia a înregistrat o creştere neaşteptată de 4,1%, depăşind aşteptările tuturor specialiştilor care au făcut estimări pesimiste din cauza rezultatului slab de 1,5% din  trimestrul anterior.

Nici Ungaria nu s-a descurcat rău, ci a câştigat un avans de 1,7% faţă de anul trecut, deşi experţii se aşteptau la o creştere de 0,8%. Rezultatul este încurajator, având în vedere mai ales creşterea slabă din trimestrul doi, când a fost înregistrat un plus de doar 0,5%.

Doar Republica Cehă a avut un rezultat dezamăgitor, intrând din nou într-un declin. după ce a ieşit cu greu dintr-o recesiune îndelungată,  PIB-ul Cehiei s-a comprimat cu o rată anuală de 1,5% în al treilea trimestru, trasă în jos de incertitudinea politică internă şi de investiţiile şi creditarea anemică.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite