Redresare vulnerabilă în Europa: Estul câştigă avans în faţa Vestului

Redresare vulnerabilă în Europa: Estul câştigă avans în faţa Vestului

Europa se luptă cu redresarea lentă a economiei

Cotidianul american „Financial Times” a publicat un raport cu rezultatele economice ale ţărilor europene, înregistrate în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Cifrele au contrazis aşteptările, evidenţiind o redresare accentuată a ţărilor est-europene, printre care şi România, în raport cu cele vestice.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce zona euro s-a poticnit într-o creştere anemică de 0,1% pentru acest trimestru, Polonia, ţara cu cea mai solidă creştere de la instalarea crizei, a avut o expansiune mai mare decât aşteptările, de 1,9%, de la numai 0,8% în trimestrul doi.

De asemenea, şi preţurile de consum s-au majorat, înregistrând o creştere de 0,2% din septembrie până în octombrie. Astfel, Indicele Preţurilor de Consum atinge o valoare de 0,8% pentru anul 2013. „Acest (rezultat) ne plasează chiar în fruntea Europei”, a declarat Donald Tusk, premierul Poloniei.

Slovacia, plasată pe locul doi ca performanţă după criză, după Polonia, şi unul din puţinii membri ai zonei euro din regiunea Europei de Est, a realizat o expansiune de 0,9%, la fel ca în trimestrul doi.

Comenzile în sectorul industrial au crescut cu 4,3% din august până în septembrie, fiind un rezultat foarte bun în contextul redresării economice.

În România, economia a înregistrat o creştere neaşteptată de 4,1%, depăşind aşteptările tuturor specialiştilor care au făcut estimări pesimiste din cauza rezultatului slab de 1,5% din  trimestrul anterior.

Nici Ungaria nu s-a descurcat rău, ci a câştigat un avans de 1,7% faţă de anul trecut, deşi experţii se aşteptau la o creştere de 0,8%. Rezultatul este încurajator, având în vedere mai ales creşterea slabă din trimestrul doi, când a fost înregistrat un plus de doar 0,5%.

Doar Republica Cehă a avut un rezultat dezamăgitor, intrând din nou într-un declin. după ce a ieşit cu greu dintr-o recesiune îndelungată,  PIB-ul Cehiei s-a comprimat cu o rată anuală de 1,5% în al treilea trimestru, trasă în jos de incertitudinea politică internă şi de investiţiile şi creditarea anemică.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările