„Războiul tăcut“ dintre Rusia şi Turcia. Băncile turceşti, vizate de un raid al serviciilor de securitate pentru spălare de bani. Turcia a blocat nave ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turcia a doborât un avion rus în data de 24 noiembrie. În consecinţă, Moscova a introdus sancţiuni împotriva Ankarei, iar autorităţile turce au răspuns la şicane cu propriile măsuri
Turcia a doborât un avion rus în data de 24 noiembrie. În consecinţă, Moscova a introdus sancţiuni împotriva Ankarei, iar autorităţile turce au răspuns la şicane cu propriile măsuri

FSB, serviciul de securitate al Rusiei, a efectuat mai multe raiduri la băncile turceşti prezente în Federaţia Rusă, acesta fiind cel mai recent episod de şicanări dintre cele două state după doborârea de către Turcia a unui avion rusesc care intrase în spaţiul său aerian.

Au fost verificate patru agenţii bancare, acuzaţia fiind de spălare de bani, potrivit „The Moscow Times“, care citează cotidianul turcesc Hurriyet Daily News. Inspectorii nu au găsit nimic, potrivit sursei citate.

De asemnenea, alte 20 de bănci ruseşti au fost verificate, în conexiune cu o serie de tranzacţii suspicioase realizate în numele unor oameni de afaceri turci.

În Rusia operează un număr de cinci bănci turceşti: Ziraat Bank – deţinută de către stat, şi patru instituţii private - Garanti Bank, Is Bank, Fiba Bank şi Yapi Kredi.

Biroul din Moscova al Ziraat Bank a confirmat deja vineri raidul pentru agenţia de ştiri RNS. Ofiţerii de securitate nu au confiscat niciun document sau echipament, iar operaţiunile băncii se derulează în continuare în regim normal.

„Scopul este să disturbe activitatea băncilor turceşti şi a oamenilor de afaceri“, potrivit unei surse. „Folosindu-se de acuzaţiile de spălare de bani, autorităţile ruse pot crea probleme acestor bănci“, a mai arătat sursa.

Sancţiuni în turism şi alimentaţie

Rusia a introdus un pachet de sancţiuni împotriva Turciei după doborârea de către aceasta a unui avion rusesc de bombardament la graniţa cu Siria în data de 24 noiembrie. Măsurile includ interzicerea zborurilor charter către Turcia de la 1 decembrie şi suspendarea regimului de călătorii fără vize de la 1 ianuarie 2015. Aceste măsuri afectează în special turismul Turciei, unde ruşii sunt principala sursă de venit.

Rusia a mai interzis şi importul de mâncare din Turcia, inclusiv fructe, legume, carne de pui, dar şi sare şi a interzis angajările de turci.

Adio Turkish Stream

Concomitent, gazoductul Turkish Stream este blocat. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anunţat acum două săptămâni că Rusia a suspendat lucrările la proiectul gazoductului Turkish Stream, o conductă de gaze care ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde gazul putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.

Lucrările de construcţie la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă guvernele rus şi turc nu au semnat un acord oficial în acest sens.

Proiectul de construcţie a conductei Turkish Stream, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi, a fost anunţat în decembrie 2014. Gazoductul urma să treacă pe sub Marea Neagră, din Rusia în Turcia, şi să continue până la un centru de la graniţa turco-elenă, de unde gazele să fie transferate către sud-estul Europei.

Partenerul turc era compania de stat BOTAŞ, iar din cantitatea totală de gaze ce ar fi tranzitat gazoductul, 43 de miliarde de metri cubi erau destinaţi pieţei turce. Negocierile între Rusia şi Turcia privind Turkish Stream erau în impas de mai mult timp, deoarece turcii au cerut reduceri semnificative de preţ la gaze.

Turcia este al doilea cel mai mare consumator de gaze ruseşti, după Germania. Ankara a importat în anul 2014 o cantitate de 27,33 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia. 

Grupul turc BOTAS a dat în judecată Gazprom pentru a obţine o un preţ mai mic al gazelor. Gazprom oferise o reducere de 10,25% în luna februarie, dar turcii au dorit mai mult.

Turcii vor gaze din Azerbaidjan

Concomitent, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat Rusia cu reorientarea importurilor de gaze din Azerbaidjan sau Iran

Turcia ar putea reconsidera achiziţiile de gaze din Rusia, din cauza incidentului în care un avion rus a intrat în spaţiul aerian turc în timpul unei operaţiuni împotriva Statului Islamic în Siria, ameninţa în data de 8 octombrie preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de Sputnik.

Ministerul turc de Externe a anunţa atunic că un avion militar rus a încălcat spaţiul aerian al Turciei, în apropierea Siriei, pe 3 octombrie. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a confirmat că pe 3 octombrie un avion Su-30 Flanker a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian al Turciei, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

„Rusia ar trebui să fie sensibilă la aceste probleme. Suntem principalul cumpărător de gaze naturale ruseşti. Pierderea Turciei ar fi o pierdere serioasă pentru Rusia“, a spus Erdogan, avertizând că Turcia poate cumpăra gaze din altă parte.

Turcia s-a plâns  atunci şi de o a doua incursiune în spaţiul său aerian, ceea ce a determinat Ankara să-l convoace din nou pe ambasadorul Moscovei. Ulterior, în data de 24 noiembrie, forţele armate turce au doborât un aparat Suhoi 24 la graniţa cu Siria.

Rusia îl acuză pe Erdogan de trafic cu petrol adus de Statul Islamic

În contrapartită, adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, a acuzat că Erdogan şi familia sa sunt direct implicaţi în traficul cu petrol făcut de către organizaţia teroristă Statul Islamic

„Principalul consumator al petrolului furat Siriei şi Irakului este Turcia. Conform unor informaţii obţinute, preşedintele Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în acest comerţ ilegal“, a declarat Antonov în faţa a peste 300 de jurnalişti. 

Moscova a identificat trei rute prin care petrolul extras din teritoriile ocupate de SI este introdus pe teritoriul turc, a subliniat oficialul rus.

Ruta vestică este conectată la porturi ale Turciei de la Marea Mediterană, ruta nordică duce la Batman, un oraş din sud-estul Turciei, în timp ce ruta estică asigură legătura cu Cizre, situat de asemenea în sud-estul Turciei.

Focuri de avertisment, şicanări şi riposte

De asemenea, după doborârea avionului rus, o serie de studenţi turci au fost exmatriculaţi din universităţile ruseşti. Ministerul rus de Externe a negat informaţiile şi a cerut organizaţiilor să evite să fie prea „zeloase“ contra turcilor.

Concomitent, o navă de război rusă a tras focuri de avertizare asupra unui pescador turcesc, care avea curs de coliziune cu aceeasta, în vreme ce autorităţile de la Ankara au protestat împotriva fotografierii unui militar rus cu un lansator de rachete întreptat asupra Istanbulului, la trecerea unei nave de luptă prin strâmtoarea Bosfor.

În replică, Turcia a blocat acum două zile 27 de nave ruseşti care voiau să treacă prin Bosfor pentru a ajunge în Marea Mediterană sau Marea Neagră, după ce marina rusă a reţinut opt nave turceşti în porturile sale.

Turcia aduce avioane americane

Concomitent, ambasadorii statelor membre NATO au decis vineri să trimită în Turcia avioane şi nave dotate cu radare, pentru a suplimenta capacităţile antiaeriene la frontiera cu Siria, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei Reuters.

Rusia bombardează ţinte ale Statului Islamic în Siria, de partea preşedintelui Bashar al Assad, dar vizează şi grupurile de rebeli turkmeni, susţinute de Turcia. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ameninţat joi că orice avion turc care intră neautorizat în Siria va fi doborât.

Ankara afirmă că nu va plăti nicio compensaţie Moscovei pentru bombardierul rus doborât luna trecută de forţele aeriene turce în apropiere de frontiera dintre Turcia şi Siria, scriu ziarele turce Daily Sabah and Hurriyet, citate de Radio Free Europe-Radio Liberty.

Această poziţie a Ankarei a fost reiterată de către Tanju Bilgic, un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, imediat după ce Aleksei Meşkov, un adjunct al ministrului rus de Externe a îndemnat Turcia să plătească despăgubiri pentru avionul rusesc de război pe care l-a doborât.

Confruntări între armata turcă şi rebelii kurzi

Concomitent, Turcia se confruntă cu o revoltă a kurzilor din sud-estul ţării, mai multe confurntări având loc între armată şi rebelii kurzi. Potrivit cifrelor furnizate de Fundaţia Drepturilor Omului din Turcia, un număr de 52 de de restricţii de circulaţie au fost impuse de la jumătatea lui august în prezent, în şapte provincii din sud-estul Turciei. Aceste măsuri vizează 1,3 milioane de locuitori din Turcia.

Serviciile de securitate turce au lansat vaste operaţiuni în oraşele Cizre, Silopi şi Diyarbakir. În paralel, avioane de vânătoare turce de tip F-16 au efectuat sâmbătă raiduri aeriene asupra unor poziţii militare kurde din Irak. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) luptă împotriva statului turc de 40 de ani.

Selahattin Demirtas, liderul unui partid pro-kurd din Turcia va călători în Rusia, unde se va întâlni cu Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe. Lavrov se întreba public în data de 9 decembrie de ce bombardează Turcia rebelii kurzi din Siria dacă SUA îi consideră un partener de nădejde în lupta împotriva ISIS.

Turcia luptă împotriva stabilirii unui stat kurd liber în Siria şi Irak, deoarece mare parte din populaţia kurdă trăieşte pe teritoriul său. În vară, Turcia a atacat poziţiile kurde din Siria şi Irak.

"Japan Times" scrie că Rusia ar putea trimite arme kurzilor din Siria, sub pretextul luptei împotriva terorismului, iar acest lucru ar duce la crearea unei fâşii de 640 de kilometri lungime de-a lungul graniţei Turciei controlată de rebeli ostili Ankarei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite