Războiul preţurilor, faza pe gaze naturale: Gazprom raportează pierderi pe trimestrul al treilea din cauza deprecierii rublei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumele de gaze vândute în Europa au crescut din cauza frigului, dar au scăzut în fostele state sovietice şi în Rusia
Volumele de gaze vândute în Europa au crescut din cauza frigului, dar au scăzut în fostele state sovietice şi în Rusia

Gigantul rus de stat Gazprom a raportat pierderi de 26 de milioane de dolari pe trimestrul al treilea din 2015, din cauza unei pierderi financiare cauzate de deprecierea rublei, scrie „Wall Street Journal“.

Mai mult, chinul Gazprom încă nu s-a terminat, deoarece preţul gazelor naturale urmează traiectoria cotaţiilor petrolului pe bursele internaţionale, iar acestea au scăzut puternic în ultimele luni din cauza turbulenţelor financiare din China şi a exporturilor Iranului, după ridicarea sancţiunilor.

„Gazprom încă nu a înfruntat întregul colaps din preţul petrolului. Durerea este întârziată“, a declarat Ildar Davletshin, analist la Renaissance Capital, potrivit sursei citate.

Preţul barilului de petrol Ural se ridica la o medie de 55-60 de dolari în trimestrul al treilea, dar de atunci şi până acum a scăzut până la niveluri de 27 de dolari. Preţul gazelor naturale urmează preţul petrolului cu o întârziere de 6-9 luni, printr-o formulă secretă trecută în contractele Gazprom.

În termeni de vânzări, livrările de gaze naturale către Europa au crescut cu 2% în primele nouă luni din 2015, până la 125,3 miliarde de metri cubi, însă în termeni de venituri, vânzările au consemnat o scădere de 25%, până la 38 de miliarde de dolari, însă ar putea consemna un record în ruble. Potrivit calculelor Bloomberg, Gazprom a pierdut venituri de 10 miliarde de dolari numai din livrările către Germania, ca urmare a colapsului înregistrat de preţuri.

Cantităţile vândute fostelor state sovietice, inclusiv Ucraina, au scăzut cu 26% comparativ cu acelaşi interval din 2014.

Vânzările din Rusia au scăzut la rândul lor cu 5%, până la 150,6 miliarde de metri cubi, din cauza competiţiei în creştere a Novatek – al doilea producător de gaze al Rusiei, şi a gigantului petrolier Rosneft, care vinde tot mai multe gaze. 

În schimb, grupul rus a anunţat creşterea vânzărilor în primele două săptămâni din ianuarie 2016, ca urmare a gerului care s-a abătut peste Europa. Alexei Miller, directorul general al Gazprom, a anunţat că în perioada 1-16 ianuarie că exporturile Gazprom au crescut cu 29%, până la 7,75 miliarde de metri cubi. Exporturile către Germania au crescut cu 42,1% către Germania, cu 170,2% către Marea Britanie, cu 23,4% către Italia, cu 58,1% către Polonia, cu 22,8% către Franţa şi cu 75,5% către Austria, potrivit agenţiei Sputnik.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite