Războiul petrolului escaladează în Europa: Rusia este gata să ofere reduceri de preţ pentru a contracara ofertele făcute de Arabia Saudită şi Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul ţiţeiului intră într-o nouă fază: Rusia îşi anunţă intenţia de a oferi discounturi pentru a-şi menţine cota de piaţă din Europa, după ce Arabia Saudită a intrat din nou pe această piaţă, iar Irakul oferă deja reduceri de preţ.

Rusia este gata să ofere reduceri de preţ în Europa, a declarat un oficial guvernamental rus, citat de Sputnik News.

Anunţul poate fi interpretat ca un mesaj către Organizaţia Statelor Producătoare şi Exportatoare (OPEC), care se va întâlni în data de 4 decembrie la Viena, că Rusia nu doreşte să reducă producţia, potrivit Reuters.

Statele din Golful Persic au început recent să ofere discounturi faţă de competiţie.

„Vom lupta pentru piaţa noastră (din Europa – n.r.). Vom creşte discountul pentru tiţeiul Ural. Dar să nu credeţi că saudiţii vor ocupa cu uşurinţă rafinăriile care au folosit în mod tradiţional petrolul nostru, nu este simplu din punct de vedere tehnologic“, a spus oficialul guvernamental rus.

Arabia Saudită atacă Rusia în Europa

Potrivit Wall Street Journal, Arabia Saudită este foarte activă în oferirea de reduceri de preţ, cel mai recent oferind o reducere de 1,7 dolari pe barilul de petrol din Emiratele Arabe Unite. Anterior, Arabia Saudită îşi vindea petrolul cu 10 dolari peste acest nivel. 

Presa internaţională scria în urmă cu o lună că Arabia Saudită a început să ofere ţiţei la preţ de dumping în Europa, făcând propria marfă mai atractivă decât ţiţeiul rusesc. În 2009, cota de piaţă a Arabiei Saudite se ridica la un minim de 5,9% în Europa, în vreme ce felia Rusiei a ajuns la un maxim de 34,8% în anul 2011. Dar în ultimii ani, Arabia Saudită şi-a crescut constant prezenţa, atingând 8,6% în 2013.

Acum, însă, a început să ofere petrol în Polonia, iar acest lucru îngrijorează deja şefii companiilor ruse, precum Rosneft şi Tatneft. Ca majoritatea statelor din centrul şi estul Europei, Polonia a fost mult timp clienta Rusiei în privinţa livrărilor de petrol. Anul trecut, trei sferturi din importurile energetice ale Poloniei proveneau din Rusia, iar restul din Kazahstan şi alte state europene. 

Polonia, însă, se află în centrul eforturilor de a reduce dependenţa Uniunii Europene de energia provenită din Rusia, după anexarea Crimeei şi sprijinul armat acordat insurgenţilor din estul Ucrainei.

Irakul vinde şi mai ieftin

De asemenea, Irakul vinde acum ţiţeiul la 30 de dolari barilul, dar sursa rusă spune că acest lucru se întâmplă din cauză că petrolul extras din regiunea Basra este foarte greu şi nu este un competitor direct cu sortimentul Ural, pe care îl vinde Rusia. Potrivit oficialului, preţul real al petrolului irakian este de 35 de dolari, astfel că discountul este de cinci dolari.

Preţul mediu pentru petrolul brut vândut statele OPEC a scăzut săptămâna trecută pentru prima dată după 2009 sub pragul de 40 de dolari per baril, o dovadă a costurilor financiare ale strategiei cartelului de a-şi apăra cota de piaţă, transmite Bloomberg. Preţul zilnic al aşa-numitului „Opec basket price“, un indicator de referinţă calculat pe baza preţului petrolului vândut de cele 12 state membre ale OPEC, a coborât vineri până la 39,21 dolari per baril, potrivit datelor comunicate de secretariatul general al OPEC. Preţul din „Opec basket price“ este în mod normal sub cotaţiile futures la ţiţei în condiţiile în care unele state membre OPEC produc un petrol cu un conţinut mai mare de sulf şi care este mai puţin profitabil de rafinat.

Ţiţeiul, la limita de 40 de dolari pe baril

Preţurile petrolului riscă să coboare sub 40 de dolari pe baril, pe fondul temerilor investitorilor că marii producători, mai ales cei din OPEC, vor continua să crească producţia pentru a-şi păstra cota de piaţă, consideră analişti citaţi de MarketWatch.

La bursa din New York, cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în ianuarie, este astăzi în declin cu 2,8%, la 40,67 dolari pe baril, în cursul tranzacţiilor electronice pe platforma Globex. Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în coborâre cu 2%, la 43,78 dolari pe baril.

Săptămâna trecută, Departamentul Energiei din SUA a anunţat o creştere cu 0,3 milioane de barili a stocurilor, în săptămâna încheiată pe 13 noiembrie.

Iranul, gata să reintre pe piaţă 

Analiştii în domeniul energiei au avertizat că preţurile petrolului vor fi presate de revenirea pe piaţă a Iranului, în lunile următoare, care va amplifica problemele de supraofertă. Oficialii de la Teheran au afirmat în dese rânduri că vor creşte producţia cu 500.000 de barili pe zi la ridicarea sancţiunilor internaţionale. Guvernul iranian ţinteşte ca producţia de petrol a ţării să ajungă la 4,7 milioane de barili pe zi, până în martie 2021, şi intenţionează să producă 1 milion de barili pe zi de condensat de ţiţei până la data respectivă, declara recent Roknoddin Javadi, director general al companiei National Iranian Oil. 

Or, dacă în cazul Arabiei Saudite principalele ţări de export sunt statele asiatice asiatice, piaţa tradiţională a Iranului este chiar Europa.

Dolarul şi riyalul, noi motive de îngrijorare pentru ruşi

Un alt factor care afectează preţurile petrolului este aprecierea dolarului, în aşteptarea majorării dobânzilor în SUA. Mai exact, după ce Rezerva Federală din SUA va decide majorarea dobânzii-cheie pentru dolar, acest lucru va duce automat la aprecierea monedei americane. Mai departe, acest lucru va însemna o scădere a cotaţiilor pentru materiile prime, care se tranzacţionează în dolari.

O altă ameninţare, indirectă, vine tot din Arabia Saudită: aceasta ar putea fi forţată de preţul mic al petrolului să îşi devalueze moneda proprie, riyalul, pentru a-şi putea echilibra bugetul. Riyalul este legat de dolarul american printr-un curs fix de 3,75 de unităţi pentru moneda americană. În acest moment, traderii pariază că statele OPEC nu vor ajunge la o înţelegere în data de 4 decembrie la Viena, astfel că cea mai mare parte a speculatorilor pariază pe o depreciere de 1,5% a riyalului în faţa dolarului american. Dacă acest lucru se va întâmpla, aceasta ar fi prima devalorizare a monedei saudite din ultimii 30 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite