Războiul gazelor: Ucraina va sparge Naftogaz, iar partea de transport va fi oferită învestitorilor occidentali. Gazprom a dorit, anterior, gazoductele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naftogaz deţine atât producţia de gaze a Ucrainei, cât şi conductele de transport şi depozitele subterane
Naftogaz deţine atât producţia de gaze a Ucrainei, cât şi conductele de transport şi depozitele subterane

Premierul ucrainean Arsenii Iaţeniuk a declarat că guvernul pe care îl conduce intenţionează să spargă compania naţională de petrol şi gaze Naftogaz, astfel încât Ukrtransgaz – subsidiara care gestionează sistemul de transport – să fie oferită investirilor din Europa sau America.

„Ne adresăm tuturor partenerilor noştri occidentali: legea privind operarea şi modernizarea sistemului de transport al gazelor a fost adoptată. Investitori respectaţi din Europa şi America, acum aveţi posibilitatea de a deveni acţionari în sistemul ucrainean de transport“, a afirmat Iaţeniuk, citat de Itar-Tass.

El a afirmat că, până la finele acestui an, Ucraina trebuie, în primul rând, să treacă la consumul de gaze naturale din Uniunea Europeană, să pompeze gaze ieftine în depozite pentru iarnă şi să divizeze Naftogaz în trei companii.

Capacitatea sistemului este de 288 de miliarde de metri cubi la intrarea din Rusia şi 178,5 miliarde la ieşirea spre Europa, între care 142,5 miliarde către statele UE şi 3,5 miliarde spre Moldova.

Sistemul ucrainean conţinte 72 de staţii de comprimare, iar lungimea totală a conductelor este de 38.000 de kilometri, din care 22.000 a conductelor, iar 16.400 sunt extensii.

Turkish Stream, un nou şantaj energetic al Rusiei

Gazprom acoperă circa 30% din consumul anual de gaze al Europei, iar jumătate din această cantitate tranzitează Ucraina. Deja Rusia a anunţat că nu va mai folosi sistemul ucrainean de conducte din 2018-2019, după ce va termina Turkish Stream, gazoductul care a înlocuit South Stream după anulare acestuia. Acesta va ajunge la tărmul turc, pe sub Marea Neagră, iar de aici gazele vor fi pompate către un hub de la graniţa cu Grecia. De aici gazele ar trebui transportate spre vestul Europei.

Totuşi, experţii sunt sceptici că acest lucru se va întâmpla, din moment ce Gazprom are contracte pe termen lung cu mari companii energetice din Vestul Europei, iar nefolosirea sistemului de gazoducte al Ucrainei ar face imposibilă pomparea gazelor. Acest lucru vine din faptul că nici hub-ul de la graniţa turco-greacă nu este construit şi nici conductele dinspre acesta spre Austria, Germania sau Franţa. În cazul nelivrării "aurului albastru", Gazprom ar putea fi uşor dată în judecată la curţile internaţionale de arbitraj.

Gazprom, aproape de o amendă istorică

De altfel, Gazprom este deja investigată de către Comisia Europeană pentru abuz de poziţie dominantă în relaţia cu statele din Europa Centrală şi de Est, ceea ce a dus la preţuri mult mai mari. Gazprom este pasibilă de o amendă de 15 miliarde de dolari împreună cu partenerii săi. Investigaţia este pe cale să se termine în acest an şi, ori Gazprom cade la o învoială cu Comisia Europeană şi scade preţurile, ori este amendată şi se va ajunge în instanţă.

Flux reversibil pentru Ucraina

Ucraina a importat 4,1 miliarde de metri cubi de gaze în primele două luni, din care 2,3 miliarde provin din Europa. Spre comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, cantitatea a fost identică, dar singura sursă era Rusia.

În februarie, Ucraina a importat 2,1 miliarde de metri cubi de gaz. Fluxurile reversibile dinspre Europa au totalizat 1,2 miliarde de metri cubi, din care 1,1 miliarde dinspre Slovacia, 100 de milioane de metri cubi din Ungaria şi 60 de milioane dinspre Polonia. Fluxul reversibil înseamnă re-exportarea gazelor ruse prin returnarea acestora către Ucraina.

Rusia a furnizat 900 de milioane de metri cubi de gaze luna trecută.

Datorii gigantice

Consumul anual al Ucrainei este de 50 de miliarde de metri cubi de gaze. Spargerea Naftogaz vine pe fondul datoriilor imense ale companiei. Pentru 2015, aceasta are un deficit total de 6,8 miliarde de dolari, mai mare decât deficitul de 4,5 miliarde de dolari al statului ucrainean, potrivit lui Iaţeniuk.

Viceministrul ucrainean al Finanţelor Igor Umanski a declarat că deficitul Naftogaz poate fi redus până la 2 miliarde de dolari în 2015.

Gazprom a vrut să acapareze sistemul de conducte

Anterior, Gazprom a dorit preluarea Naftogaz, datorită sistemului să de gazoducte. Rusia oferea Ucrainei preţuri mai mici la gaze naturale în perioada când statul era condus de către guvernul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici şi a folosit preţul gazelor ca „şantaj“ după răsturnarea acestuia de la putere, când a crescut puternic preţurile şi datoria Ucrainei. De regulă, Naftogaz cerea Gazprom un tarif de transport care să acopere mare parte din costurile cu achiziţionarea gazelor.

Rusia a tăiat de trei ori alimentarea cu gaze a Europei, în 2006, 2009 şi 2014. În perioada Ianukovici a existat chiar un proiect de fuziune între Naftogaz şi Gazprom, dar acesta a căzut după ce Kievul a cerut cote egale din noua companie, ceea ce ruşii nu au acceptat din cauza valorilor diferite ale celor două.

De altfel, inclusiv proiectul gazoductului South Stream a fost văzut anterior drept un instrument de şantaj asupra Ucrainei şi de a pune presiune pe statele balcanice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite