Rata dobânzii LIBOR, pe cale de dispariţie. Comisia Europeană vrea să rescrie contractele de finanţare

Rata dobânzii LIBOR, pe cale de dispariţie. Comisia Europeană vrea să rescrie contractele de finanţare

Getty Images

Comisia Europeană a propus vineri să i se atribuie noi puteri pentru a putea rescrie contractele financiare care vor întâmpina dificultăţi odată cu dispariţia ratei dobânzii Libor (London Interbank Offered Rates) de la finele anului următor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Libor este utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.
 
Însă Libor va fi anulat după ce o serie de bănci importante au primit amenzi în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru că au manipulat acest indicator. Autoritatea de supervizare a pieţelor financiare din Marea Britanie a anunţat că va înceta să mai sprijine Libor la finele lui 2021 şi se aşteapă ca indicatorul să dispară la scurt timp după această dată, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
 
Organismele de reglementare şi-au sporit presiunile asupra participanţilor de pe piaţă să facă trecerea de la Libor la indicatori alternativi, precum cei calculaţi de băncile centrale, însă este foarte posibil ca nu toate contractele care ajung la maturitate după 2021 să fie modificate la timp.
 
"De acea propunem noi puteri legale pentru UE care să înlocuiască Libor cu un alt indicator", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
 
Obiectivul Comisiei este să evite situaţia în care dispariţia Libor va provoca un vid legislativ care poate fi exploatat de cei care nu vor să îşi onoreze obligaţiile contractuale. "Propunerea noastră ar furniza certitudinea legală necesară", a apreciat Dombrovskis.
 
La selectarea unui indicator alternativ, Bruxellesul va ţine cont de recomandările formulate de entităţile naţionale din întreaga lume, precum utilizarea ratei Sofr calculată de Rezerva Federală pentru contractele Libor denominate în dolari. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările