Putin: Moscova şi Beijing vor evita să mai folosească dolarul în tranzacţiile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent marţi la forumul economic de la Vladivostok, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că Moscova şi Beijingul vor folosi din ce în ce mai mult monedele lor naţionale în schimburile comerciale, evitând cât mai mult moneda americană.

"Atât partea rusească cât şi cea chineză au confirmat interesul de a folosi într-o manieră mult mai activă monedele naţionale pentru reglementări comune", a declarat preşedintele rus după ce l-a primit pe omologul chinez Xi Jinping în cadrul unui forum economic de la Vladivostok, scriu AFP şi , scriu agenţiile AFP şi xinhuanet. 

"Aceasta va consolida stabilitatea manipulării de către bănci a operaţiunilor de import-export în condiţiile unui risc persistent pe pieţele mondiale", a adăugat el. 

Aceste declaraţii vin în contextul sancţiunilor economice din ce în ce mai dure impuse de ţările occidentale Rusiei de la izbucnirea crizei în Ucraina, în 2014. 

Statele Unite şi-au întărit arsenalul lor în ultimele luni pe fondul acuzaţiilor de amestec rusesc în alegerile prezidenţiale din 2016 şi de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Anglia, în luna martie. 

China este angajată într-un război comercial cu Statele Unite de la introducerea de către Washington a bariererelor vamale pentru anumite produse chinezeşti, acţiune la care Beijingul a replicat prin propriile măsuri. 

Relaţiile economice şi diplomatice dintre China şi Rusia s-au consolidat în ultimii ani, în timp ce au apărut tensiuni între Moscova şi ţările occidentale. 

Potrivit lui Putin, volumul de schimburi comerciale dintre Beijing şi Rusia a crescut cu o treime pe an în primul semestru, ajungând la 50 de miliarde de dolari. 

"Există toate motivele să credem că de aici până la sfârşitul anului să ajungem la un nivel record de 100 de miliarde de dolari", a insistat preşedintele rus. 

De la începutul întâlnirii, el a salutat "relaţiile de încredere în materie de politică, securitate şi din sfera militară". 

"Prietenia noastră se consolidează tot timpul", a asigurat omologul chinez.

Soldaţi chinezi participă la exerciţiile militare Vostok-2018 lansate marţi de armata rusă în Orientul Îndepărtat rus cu implicarea de mijloace fără precedent.

Ce spun chinezii despre relaţiile comerciale cu Rusia

Potrivit agenţiei xinhuanet, în ultimii ani, relaţiile economice şi comerciale dintre cele două ţări au intrat pe banda rapidă.

- În 2017, comerţul China-Rusia a crescut cu 20,8%, ajungând la 84,07 miliarde de dolari, iar China a rămas cel mai mare partener comercial al Rusiei pentru al optulea an consecutiv.

- În primele opt luni ale anului 2018, comerţul bilateral a crescut cu 25,7% pe an la 67,51 miliarde de dolari, mult peste nivelul general al comerţului exterior al Chinei de 9,1%, au arătat datele GAC.

Comerţul bilateral total pentru acest an este de aşteptat să depăşească 100 de miliarde de dolari, estimările Ministerului de Comerţ al Chinei.

- În mai, China şi Uniunea Economică Eurasiatică, compusă din Rusia, Kazahstan, Belarus, Armenia şi Kârgâzstan, au semnat un acord de simplificare a procedurilor de vămuire şi de reducere a costurilor comerţului cu mărfuri.

- În 2017, investiţiile directe chineze în Rusia au crescut cu 72%, ajungând la 2,22 miliarde de dolari.

- Contractorii chinezi au semnat anul trecut noi proiecte în valoare de 7,75 miliarde de dolari în Rusia, cu o creştere de 191,4%

- China este cel mai mare partener comercial şi sursă de investiţii străine pentru Orientul Îndepărtat al Rusiei.

- Rusia este cea mai mare sursă din China atât pentru importurile de ţiţei, cât şi pentru importurile de energie electrică şi cea de-a cincea cea mai mare sursă de importuri de cărbune.

- O a doua linie pentru conducta petrolieră China-Rusia a început operaţiunea comercială în ianuarie, ridicând importurile anuale ale ţiţeiului rus prin intermediul conductei de la 15 milioane la 30 milioane de tone.

- Gazoductul de gaze naturale din China-Rusia va fi trimis în China în fiecare an până la 38 de miliarde de metri cubi de gaz, după finalizarea planului pentru 2020.

- Proiectul Yamal de gaz natural lichefiat (GNL) din Peninsula Yamal din Arca, a văzut prima linie de producţie deschisă în decembrie 2017. După cum sa convenit, cel puţin 4 milioane de tone de GNL vor fi expediate în China în fiecare an după finalizarea mai multe linii de producţie. Atât China National Petroleum Corporation, cât şi Fondul rutier de mătase din China deţin propriile mize în cadrul proiectului.

- China şi Rusia au înfiinţat un joint-venture în 2017 pentru a construi jeturi de pasageri pe distanţe lungi.

- De asemenea, cele două ţări au creat anul trecut un centru de cercetare şi dezvoltare privind tehnologia feroviară de mare viteză.

- Examinarea pe teren şi proiectarea căii ferate de mare viteză Moscova-Kazan, un proiect chinezo-rusesc, sunt finalizate.

- Companiile celor două ţări cooperează, de asemenea, în domenii precum energia nucleară, industria aerospaţială, economia digitală şi comerţul electronic transfrontalier.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite