Proiectul de fuziune a bursei germane cu cea londoneză este improbabil

Proiectul de
fuziune a bursei germane cu cea londoneză este improbabil

Iniţiativa Deutsche Boerse AG (DB) de a achiziţiona London Stock Exchange Group Plc (LSE) pentru 13 miliarde dolari încă aşteaptă hotărârea instituţiilor Uniunii Europene. Eventuala fuziune ar crea cea mai mare piaţă bursieră din Europa, dar este posibil ca aceasta să intre în contradicţie cu reglementările anti-trust ale Uniunii, potrivit Reuters şi Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul fuziunii dintre DB şi LSE se află la a treia tentativă de acest fel, după încercările eşuate din anii 2000 şi 2005. Acesta ar da naştere unui operator dominant în Europa la nivelul tuturor produselor de pe pieţele financiare. Astfel, ar putea fi stabilită o legătură între centrele financiare de la Frankfurt şi Londra într-o perioadă în care tendinţele politice par a urma direcţii care să le despartă.

Până acum, toate semnele indică înspre o viitoare nereuşită a proiectului de fuziune dintre cele două burse. Pieţele se arată neîncrezătoare – lunea trecută, DB a scăzut cu 3,1%, iar LSE cu 2,6%. Duminică, LSE a declarat că „Pe baza poziţiei curente a Comisiei (Europene – n.r.), LSEG consideră improbabilă aprobarea din partea Comisiei pentru fuziune.” Traderii văd o probabilitate de sub 50% pentru un eventual succes al proiectului, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Finanţe a refuzat să comenteze subiectul.

Deşi Brexit-ul a îngerunat cu mult proiectul de fuziune, cel mai mare obstacol în calea realizării acestuia este refuzul LSE de a vinde divizia sa italiană de tranzacţionare a titlurilor de stat, Mercato dei Titoli di Stato (MTS). Justificându-şi refuzul, LSE a declarat că guvernul italian s-a opus categoric unei posibile vânzări a MTS, conform Bloomberg.

Cu toate acestea, LSE încearcă să rămână optimist, declarând duminică faptul că încă nu a abandonat complet speranţa de primire a a confirmării fuziunii din partea Comisiei Europene. Tot duminică, DB a anunţat că încă aşteaptă ca decizia oficialilor Europeni să vină până la finalul acestei luni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările