Producţia trenurilor TGV, subiect sensibil în discuţiile privind preluarea Alstom de către General Electric. Siemens a făcut o contraofertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul francez se va implica în negocierile privind preluarea Alstom de către conglomeratul industrial General Electric, iar divizia care produce trenurile de mare viteză TGV, faimoase în întreaga lume, ar putea fi separată într-o nouă companie, care să fie listată la bursă, astfel încât să nu fie parte din tranzacţie, deoarece subiectul este sensibil în Franţa.

Jeff Immelt, şeful General Electric, trebuia să se întânească azi cu cu Arnaud Montebourg, ministrul francez al Industriei, pentru a discuta preluarea producătorului de trenuri şi echipamente electrice Alstom de către grupul american, potrivit Bloomberg, însă întâlnirea a fost amânată. Premierul francez, Manuel Valls, l-a însărcinat pe Montebourg să coordoneze discuţiile cu GE, a declarat pentru Bloomberg o sursă oficială.

Consiliul director al Alstom se va reuni în şedinţă ulterior discuţiilor dintre Montebourg şi Immelt, au afirmat surse apropiate situaţiei.

Statul francez nu deţine în mod direct acţiuni la Alstom, însă a salvat de la faliment compania în urmă cu zece ani.

Guvernul de la Paris va cere probabil GE să ofere garanţii privind menţinerea locurilor de muncă, în contextul şomajului record din Franţa, şi să nu reducă producţia pe plan intern. Cu o capitalizare de piaţă de 8,3 miliarde euro, Alstom este una dintre cele mai importante companii industriale din Franţa.

Preluarea de către GE nu va include divizia de transporturi a Alstom, care produce trenurile de mare viteză TGV, a cărei vânzare ar fi fost o chestiune sensibilă din punct de vedere politic. 

Una dintre variantele negociate este despărţirea diviziei de transport a Alstom într-o nouă companie, care să fie listată la bursă. Surse apropiate situaţiei susţin că această măsură era deja în pregătire înainte de începerea discuţiilor cu GE.

Separarea producţiei de trenuri şi echipamente feroviare într-o nouă companie ar putea face ca vânzarea Alstom să fie mai uşor de digerat din punct de vedere politic în Franţa, unde popularitatea preşedintelui Francois Hollande se află la minime record. Montebourg a afirmat că guvernul este îngrijorat de posibile concedieri şi de pierderea puterii de decizie în urma tranzacţiei.

Directorul general al Alstom, Patrick Kron, s-a întâlnit deja cu reprezentanţi ai guvernului francez, potrivit uneia dintre surse.

O altă sursă apropiată discuţiilor a afirmat că părţile implicate ar putea face încă de luni un anunţ privind negocierile GE-Alstom. Alstom este lider mondial în domeniul turbinelor pentru hidrocentrale şi ocupă locul al treilea, după GE şi Siemens, pe piaţa turbinelor pe gaz.

Compania este al treilea mare producător de echipamente de transmisie a energiei, după ABB şi Siemens, şi concurează cu Siemens şi grupul canadian Bombardier în zona trenurilor şi echipamentelor feroviare.

Siemens intră în joc şi oferă un schimb de active

Grupul german Siemens a anunţat că este „dispus să discute viitoare oportunităţi strategice“, se arată într-o scrisoare transmisă de grupul german către consiliul director al Alstom. Reprezentanţii Siemens au refuzat să facă alte comentarii.

Potrivit unei surse citată de către Bloomberg, Siemens a oferit Alstom un schimb de active: îi va da divizia sa de trenuri la schimb cu cea de energie, mişcare menită să combată oferta General Electric. O astfel de tranzacţie va crea cele mai mari companii europene din domeniul transportului feroviar şi al producţiei de echipamente energetice. Ministrul Arnaud Montebourg a precizat într-un mail către agenţia de presă că oferta Siemens va crea un "campion energetic" şi un "campion în transporturi".

Americanii vor afacerile energetice

Grupul american GE este interesat în principal de activele Alstom din domeniul energiei, care reprezintă peste 70% din afacerile companiei franceze, iar tranzacţia va fi structurată astfel încât povara fiscală să fie redusă la minimum, au afirmat anterior surse apropiate discuţiilor.

GE este unul dintre cele mai mai conglomerate industriale americane, cu o gamă variată de produse, de la motoare pentru avioane la locomotive, turbine şi centrale electrice. Compania americană ţinteşte în principal activele Alstom în zona echipamentelor de transmisie a energiei şi în sectorul întreţinerii centralelor electrice, în perioada incipientă a revenirii economice a Europei.

Alstom a fost salvată în 2004 de guvernul francez şi un sindicat de bănci franceze cu un pachet de bailout de 4,4 miliarde euro, după ce compania a ajuns în pragul falimentului în 2003 din cauza unei cascade de probleme tehnice la o divizie de turbine pe gaz cumpărată de la rivalul elveţian ABB.

Înfiinţată în 1928, Alstom a construit sistemul de transmisie a energiei electrice din Franţa şi o mare parte dintre centralele electrice din ţară.

Franţa a mai blocat alte achiziţii

Guvernul francez poate interveni pentru protejarea companiilor pe care le consideră de importanţă strategică. În 2005, statul a adoptat un decret pentru a bloca eventuala preluare a Danone de către Pepsi. Cea mai mare preluare efectuată în Franţa de o companie americană este tranzacţia prin care Kraft Foods a cumpărat divizia de fursecuri şi biscuiţi a Danone, în 2007, pentru 7,2 miliarde de dolari.

GE are 11.000 de angajaţi în Franţa şi a avut venituri de 7,8 miliarde de euro în această ţară în anul 2011. Alstom are 18.000 de angajaţi în Franţa, reprezentând aproximativ 20% din totalul angajaţilor grupului la nivel global.

General Electric a încheiat anul 2013 cu venituri de 146 miliarde de dolari şi un profit net de 14 miliarde de dolari. Alstom are anual vânzări de 20,2 de miliarde de euro şi un profit net de 802 milioane de euro. La nivel mondial, compania are peste 85.000 de salariaţi.

Ambii giganţi sunt prezenţi în România

Alstom are aproximativ 1.050 de angajaţi în centrele de producţie şi birourile din România. Compania franceză este prezentă în domeniul energetic, în transporturi şi în reţele electrice inteligente. De asemenea, prin compania Alstom General Turbo, în care deţine 51%, produce componente pentru echipamente energetice. Cea mai cunoscută activitate a Alstom în România este mentenanţa făcută pentru trenurile de metrou.

Boygues sprijină strategia Alstom

Cel mai mare acţionar al Alstom este grupul francez Boygues, cu 29,4% din titluri. Boygues este unul dintre cele mai mari grupuri de construcţii din Europa. Acesta a anunţat că susţine strategia companiei, ceea ce sugerează un vot pentru ca societatea să rămână independentă.

„Bouygues subliniază că este un acţionar semnificativ al Alstom, dar nu o controlează. De când a devenit acţionar, în 2006, Bouygues a sprijinit Alstom şi strategiile sale“, a declarat un purtător de cuvânt al grupului de contrucţii, citat de către Reuters.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/alstom" target="_blank">View the story "Alstom" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite