Producătorii de tutun au pierdut un proces cu UE legat de regulile privind pachetele de ţigări

Producătorii de tutun au pierdut un proces cu UE legat de regulile privind pachetele de ţigări

Producătorii de tutun au contestat obligativitatea acoperirii cu imagini şi semne de avertizare a pachetelor de ţigări FOTO: Guliver/ Getty Images

Marii producători de tutun, între care Philip Morris International şi British American Tobacco, au pierdut un proces la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg în care contestau obligativitatea ca pachetele de ţigări să fie acoperite cu imagini şi semne de avertizare, relatează Bloomberg citat de News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Măsurile nu depăşesc limitele în privinţa a ceea ce este adecvat şi necesar“, potrivit deciziei definitive a Curţii Europene de Justiţie, care nu poate fi contestată. Cazul provine dintr-un proces din Marea Britanie.

În 2014, judecătorii britanici au cerut punctul de vedere al Curţii Europene, dacă reglementările UE sunt corecte.

Philip Morris, BAT şi Japan Tobacco au recurs la justiţie, reclamând că măsurile din Marea Britanie încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor.

Reglementările contestate înlocuiesc o lege europeană din 2001, care obliga producătorii de tutun să pună avertismente referitoare la sănătate pe pachete.

Autorităţile naţionale trebuie să se asigure că producătorii respectă măsurile, care prevăd şi mesajul obligatoriu că fumul de ţigară include peste 70 de substanţe cancerigene, mai transmite News.ro.

Potrivit Comisiei Europene, tutunul ucide până la 695.000 de oameni pe an în UE, respectiv un om la fiecare 45 de secunde. O treime din adulţii din UE fumează, conform datelor Comisiei.

Fumatul este cel mai mare risc pentru sănătate care poate fi evitat, provocând mai multe probleme decât alcoolul, drogurile, tensiunea arterială ridicată, colesterul peste limita normală sau obezitatea, a avertizat Executivul UE, care a propus reglementări mai stricte în 2012.

Curtea de Justiţie a confirmat măsuri mai puţin restrictive pentru ţigările electronice, dar şi interzicerea ţigărilor mentolate, a căror aromă ar face produsele mai atractive.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările