Probleme pentru Putin: Rubla a atins un minim-record faţă de dolar, pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rubla s-a depreciat miercuri cu 2,8%, la un minim record faţă de dolar, pe fondul declinului cotaţiilor petrolului, care erodează veniturile bugetare ale Rusiei într-o perioadă în care economia este în recesiune, scrie Bloomberg.

Moneda rusească a scăzut până la 80,796 ruble pe unitate, depăşind un minim anterior, atins în decembrie 2014, în perioada de vârf a crizei financiare din ţară.

Preţul petrolului Brent se îndreaptă miercuri spre cel mai scăzut nivel după noiembrie 2003, din cauza ofertei excesive din piaţă.

„Dacă preţurile petrolului vor scădea la 25 de dolari pe baril, am putea vedea rubla la 83 de unităţi pentru un dolar. Rubla este încă relativ puternică comparativ cu petrolul. Nu este cel mai grav scenariu“, a spus Vadim Bit-Avragim, manager de fonduri la Kapital Asset Management în Moscova.

Rubla s-a depreciat în această lună mai mult decât oricare altă monedă, cu 9%, în timp ce preţul petrolului Brent a scăzut cu 25%.

Veniturile generate din vânzările de petrol şi gaze constituie jumătate din bugetul Rusiei şi trei sferturi din exporturi.

În aceste condiţii, veniturile Rusiei generate de fiecare baril de petrol vândut sunt la cel mai redus nivel din 2010, guvernul fiind obligat să ia în considerare măsuri de austeritate pentru a evita epuizarea fondului de rezervă. Anton Siluanov, ministrul de Finanţe, a afirmat recent că, dacă nu se iau măsuri, statul ar putea cheltui toţi banii din Fondul de Rezervă, utilizat până acum la finanţarea deficitului bugetar.

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au coborât din nou miercuri la 27 de dolari pe baril, o reducere de 3%, după ce au mai atins acest nivel luni. Scăderea a survenit în urma apariţiei unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a avertizat că pieţele sunt „înecate“ cu ţiţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite