Prietenia ruso-austriacă funcţionează netulburată: OMV se pregăteşte să cedeze două rafinării către Gazprom în schimbul accesului la un zăcământ din Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMV a sprijinit anul trecut proiectul gazoductului South Stream, realizat cu Gazprom, iar în acest an s-a implicat în realizarea Nord Stream 2. România şi alte state europene cer respingerea proiectului
OMV a sprijinit anul trecut proiectul gazoductului South Stream, realizat cu Gazprom, iar în acest an s-a implicat în realizarea Nord Stream 2. România şi alte state europene cer respingerea proiectului

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, pregăteşte rafinăriile sale din Austria şi Germania pentru un posibil schimb de active cu gigantul rus Gazprom, în schimbul acestora urmând să primească un sfert dintr-un zăcământ din Siberia, potrivit cotidianului austriac Die Presse.

Sunt vizate rafinăriile de la Schwechat – de lângă Viena şi Burghausen – din Bavaria, care vor fi externalizate într-o companie separată, pentru a permite participarea ruşilor la acţionariat. 

Nu se clinteşte nimic din România

Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru ca autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom. 

OMV şi Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a decis care sunt activele care ar urma să fie oferite în mod concret de OMV către Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

În ceea ce priveşte schimbul de active cu partea rusă, a fost constituită o listă scurtă „foarte confidenţială“ a declarat la începutul lunii noiembrie directorul general de la OMV, Rainer Seele, cu ocazia publicării rezultatelor pe trimestrul al treilea. Potrivit lui Rainer Seele, în prezent OMV are acces la camera de date a Gazprom urmând ca până la finele anului să analizeze valoarea zăcământului din Siberia, „după care vom putea noi să propunem care sunt activele OMV pe care le vom oferi la schimb“.

De la South Stream la Nord Stream 2

Anul trecut, presa internaţională scria că Gazprom va cumpăra un sfert din acţiunile OMV de la un fond din Emiratele Arabe Unite, dar acest lucru a fost negat.

Tot anul trecut, OMV a susţinut foarte puternic proiectul gazoductului South Stream, în care era partener cu Gazprom şi cu grupul italian Eni. "New York Times" a scris atunci că OMV vrea să exporte gazele româneşti din Marea Neagră prin South Stream, însă fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că niciun metru cub de gaz românesc nu va curge prin infrastructura Gazprom, ci vor fi utilizate conductele Transgaz.

Ulterior, proiectul South Stream a fost anulat din cauza opoziţiei Comisiei Europene. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat atunci proiectul Turkish Stream, urmând ca infrastructura pentru South Stream să fie folosită pentru un gazoduct care să ajungă în Turcia în loc de Bulgaria. Acest proiect este, însă, suspendat din cauza doborârii un avion rusesc de către Turcia după ce a încălcat spaţiul aerian al acestei ţări.

Concomitent, însă, Gazprom a semnat un acord pentru Nord Stream 2, un proiect care va dubla capacitatea actualului gazoduct ce traversează Marea Baltică, din Rusia în Germania. Partenerii ruşilor sunt grupurile OMV, E.ON, BASF, ENGIE (fostul GDF SUEZ) şi gigantul petrolier Shell. Un număr de zece state europene, inclusiv România, cer respingerea acestui proiect pentru că va destabiliza Ucraina. De asemenea, Italia este nemultumită pe motiv că proiectul dezvoltat de Eni cu Gazprom a fost respins, dar Germania susţine noul gazoduct.

OMV, proprietar majoritar la Petrom

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,9%, iar 9,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Petrom extrage întreaga cantitate de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze. Compania explorează mai multe perimetre din Marea Neagră, iar în anul 2012 a anunţat descoperirea, alături de gigantul american ExxonMobil, a unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze în sectorul românesc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite