Preţurile la gaze şi electricitate, noi recorduri în Europa. Care sunt cauzele şi ce măsuri anunţă Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA -EFE
Foto: EPA -EFE

Preţurile de referinţă la gaze naturale şi electricitate, în Europa, au atins marţi noi maxime istorice, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, la hub-ul de gaze din Olanda, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut marţi dimineaţa cu 7,6%, până la 104 euro pentru un Megawatt oră, în condiţiile în care livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al continentului, au rămas limitate, iar livrările din Norvegia au scăzut, transmite Agerpres

Vineri dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul futures la gazele naturale cu livrare în luna noiembrie atinsese un maxim istoric de 97,73 euro pentru un Megawatt oră, în creştere cu 400% comparativ cu preţul de la începutul anului.

În ultima lună preţurile la gaze naturale aproape s-au dublat în condiţiile în care stocurile Europei sunt la cel mai scăzut nivel pentru acest sezon din ultimul deceniu.

Potrivit Reuters, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, preţul gazelor a crescut cu +895%.

Nord Stream 2 a început să încarce cu gaze naturale una dintre cele două conducte ale sale, pentru teste, potrivit operatorului gazoductului care traversează Marea Baltică din Rusia către Germania, scrie Reuters.

În paralel, preţul la energie electrică pentru luna următoare în Germania a urcat la un nivel record de 217 euro pentru un Megawatt oră, iar pentru contractul cu livrare în anul următor preţurile au atins un maxim istoric de 147 de euro pentru un Megawatt oră.

În acest context, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat marţi că liderii Uniunii Europene vor discuta ideea înfiinţării unei rezerve strategice de gaze naturale a UE precum şi decuplarea preţurilor la electricitate de preţurile la gaze naturale, cu ocazia summitului lor care va avea loc la finele lunii octombrie. 

În timpul vizitei în României, preşedinta CE a fost intrebată, în cadrul unei întâlniri cu presa, ce soluţii are Comisia Europeană pentru ţările care au trimis solicitări legate de creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale şi dacă este de acord cu plafonarea preţurilor.

Ursula von der Leyen a transmis: „Într-adevăr, în momentul de faţă, suntem în curs de a analiza în primul rând motivele acestei creşteri la preţuri. Avem de-a face cu un fenomen global, nu e un fenomen care afectează doar Europa, ci întreaga planetă pentru că preţurile la gaze naturale cresc peste tot. De ce? 

Există mai multe componente, în primul rând în timpul pandemiei şi în timpul stării de urgenţă, bineînţeles, economia nu prea a crescut, iar cererea a scăzut drastic. Acum vedem o creştere enormă în cererea de gaze naturale, în special în Asia, Asia reia pasul rapid şi duce la creşterea preţurilor.

Apoi, ar mai fi o componentă, şi anume furnizorii nu reacţionează suficient de rapid. Mă bucur că prietenii norvegieni au spus că vor creşte aprovizionarea pe termen scurt şi sper ca si Rusia să facă acest lucru, să urmeze acest exemplu bun pe care îl dă Norvegia.”

Oficialul CE a menţionat că, la reuniunea informală a Consiliului Uniunii Europene din Slovenia, se va discuta acest subiect, iar Comisia va veni cu propuneri despre ce se poate face la nivel european şi cum se poate reduce presiunea de pe gospodăriile mici, persoanele cu venituri mici şi afacerile mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite