Preţul ţiţeiului american a coborât sub pragul de 27 de dolari pe baril

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii americani care extrag din şisturi sunt surprinzător de rezistenţi, iar Iranul tocmai începe să îşi majoreze producţia în urma ridicării embargoului
Producătorii americani care extrag din şisturi sunt surprinzător de rezistenţi, iar Iranul tocmai începe să îşi majoreze producţia în urma ridicării embargoului

Preţul ţiţeiului a scăzut sub 27 de dolari pe baril pe bursa de la New York din cauza surplusului existent la nivel mondial, scrie agenţia chineză Xinhua.

Cotaţia sortimentului West Texas Intermediate cu livrare în februarie a  scăzut cu 6,71% până la 26,55 dolari pe baril, cel mai mic nivel din mai 2003 încoace.

Ţiţeiul Brent cu livrare în luna martie se tranzacţiona la 27,88 de dolari pe bursa de la Londra.

Surplusul de producţie, stocurile mari şi datele economice slabe din China şi SUA au dus la scăderea preţurilor petrolului.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat marţi că planeta este „înecată“ în petrol. 

Datorită extracţiei din şisturi (SUA) şi nisipuri bituminoase (Canada), producţia de petrol din America de Nord a crescut foarte rapid, iar producătorii care extrag din aceste zăcăminte neconvenţionale nu dau semne că ar închide obloanele prea curând.

Concomitent, embargoul iranian a fost ridicat, ceea ce permite ca Iranul să livreze cât petrol doreşte şi oricui doreşte. Deja autorităţile de la Teheran au ordonat creşterea producţiei cu 500.000 de barili pe zi şi majorarea cu aceeaşi cantitate în următoarele luni.

Pe lângă aceste cauze, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi Rusia pompează cantităţi-record, dar din motive diferite. OPEC încearcă să scoată de pe piaţă producătorii americani şi a abandonat politica de apărare a preţului şi a trecut la apărarea cotei de piaţă, în vreme ce Rusia extrage cantităţi mai mari din cauză că sancţiunile internaţionale au afectat finanţele ţării, astfel că societăţile şi statul încearcă să compenseze prin livrarea unor volume mai mari, profitând de reducerea costurilor dată de deprecierea rublei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite