Preţul petrolului a scăzut sub pragul de 30 de dolari barilul

Preţul petrolului a scăzut sub pragul de 30 de dolari barilul

Preţul petrolului a scăzut, pe măsură ce oferta creşte, iar cererea scade FOTO Shutterstock

Preţurile petrolului au scăzut luni cu 10%, sub pragul de 30 de dolari pe baril, pe măsură ce accelerarea cazurilor de coronavirus din întreaga lume a oprit călătoriile şi afacerile şi a condus la scăderea cererii globale de ţiţei, scrie CNBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preţul petrolului Brent a închis în scădere cu 11,2%, la 30,05 dolari pe baril, iar pe parcursul tranzacţiilor a coborât la 29,52 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după luna ianuarie 2016.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 3,03 dolari, respectiv 9,5%, pentru a se stabili la 28,70 dolari pe baril. La începutul sesiunii, WTI a scăzut până la 28,03 dolari pe baril.

„Declinul cererii nu seamănă cu nimic la care am asistat vreodată”, a spus analista Pearce Hammond, de la Simmons Energy.

Petrolul decontează ceea ce Hammond a numit o „săptămână groaznică” pentru piaţa energiei.

„Preţurile petrolului au reacţionat extrem de negativ şi credem că nu am văzut încă cea mai mică cotaţie a preţului petrolului”, a declarat Bjoernar Tonhaugen, şeful pieţelor petroliere Rystad Energy. „Posibilitatea de scădere a cererii în martie-aprilie ar putea uimi lumea, tocmai atunci când producătorii OPEC+ deschid ofertele noi pe piaţă”, a adăugat el.

Petrolul continuă să fie lovit atât la cerere cât şi la ofertă. Focarul de coronavirus a dus la o cerere mai slabă de brut, deoarece oamenii au redus din călătorii, în timp ce ruperea discuţiilor OPEC înseamnă că în curând ar putea exista  supraabundenţă în aprovizionare, deoarece Arabia Saudită va creşte producţia la un nivel record de 13 milioane de barili pe zi.

Scăderea cotaţiei petrolului vine chiar şi după ce preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că Departamentul Energiei va achiziţiona petrol brut pentru rezerva strategică a ţării în încercarea de a susţine preţurile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: