Preţul petrolului a scăzut la 45 de dolari pe baril, minimul ultimelor două luni, după reluarea producţiei în Canada şi Nigeria şi creşterea forajelor în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se schimbă roata: revenirea producţiei în Canada, Nigeria şi Libia duce preţul petrolului spre 40 de dolari pe baril   FOTO AFP
Se schimbă roata: revenirea producţiei în Canada, Nigeria şi Libia duce preţul petrolului spre 40 de dolari pe baril   FOTO AFP

Preţul petrolului Brent, tranzacţionat pe bursa de la Londra şi folosit ca referinţă în tranzacţiile din lumea întreagă, a scăzut până la 45 de dolari pe baril, minimul ultimelor două luni, în vreme ce ţiţeiul WTI, tranzacţionat la New York, se află la 43 de dolari pe baril.

Astfel, preţul petrolului se află în scădere cu peste cinci dolari, după ce recent trecuse de pragul psihologic de 50 de dolari pe baril, ca urmare a incendiilor din Canada, care au scos din producţie mai multe zăcăminte. De asemenea, atacurile militanţilor din Nigeria au dus la oprirea producţiei, însă autorităţile au ajuns la acorduri cu aceştia, astfel că extracţia se reia.

Mai mult, Libia are un nou guvern de unitate naţională, iar NOC – compania naţională de petrol – a fuzionat cu rivala controlată de rebelii din Est şi a anunţat că va creşte exporturile cu încă 600.000 de barili prin terminalul Hariga. Capacitatea de producţie a Libiei este de 1,6 milioane de barili pe zi, dar acum se extrage doar un sfert din cantitate. Majorarea volumelor cu încă 600.000 de barili ar duce la o producţie zilnică de peste un milion de barili, ceea ce apasă din nou pe preţuri.

Concomitent, în SUA producătorii care extrag petrol din zăcăminte neconvenţionale au majorat forajele, profitând de preţul mai mare al ţiţeiului, în vreme ce stocurile de benzină au crescut, semn nou al supra-producţiei.

În fine, Arabia Saudită şi-a crescut producţia de la 10,5 milioane de barili pe zi în 2014 la 11,5 milioane de barili, în încercarea de a scoate de pe piaţă producătorii americani de petrol de şist şi de a acumula cotă de piaţă. 

În acest moment, producţia mondială de petrol se ridică la 100 de milioane de barili pe zi, iar, în loc de creşterea spre 60 de dolari pe baril care se prefigura acum câteva luni, mai multe bănci au avertizat că preţurile se vor retrage spre 40 de dolari pe baril. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite