Preţul petrolului scade din nou cu 6%, pe fondul rapoartelor privind neînţelegerile dintre marile state producătoare şi a turbulenţelor din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Goldman Sachs crede că este puţin probabil ca statele exportatoare să ajungă la un acord pentru tăierea producţiei        FOTO Shutterstock
Banca Goldman Sachs crede că este puţin probabil ca statele exportatoare să ajungă la un acord pentru tăierea producţiei        FOTO Shutterstock

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au scăzut luni cu 6%, pe fondul şanselor scăzute ca producătorii din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) să ajungă la o înţelegere cu Rusia astfel încât să reducă producţia, dar şi din cauza unor date economice slabe din China.

Astfel, preţul ţiţeiului Brent – de referinţă la Londra – a scăzut luni cu 1,75 de dolari pe baril (4,9%), iar în tranzaţiile de marţi a mai scăzut cu alţi 32 de cenţi, până la 33,92 de dolari pe baril.

Ţiţeiul West Texas Intermediate, de referinţă în SUA, se tranzacţionează la 31,25 de dolari pe baril în această dimineaţă, în scădere cu 27 de cenţi, după ce ieri mai scăzuse cu doi dolari pe baril, sau 5,9%, până la 31,25 de dolari pe baril.

În ciuda declinului, preţurile sunt cu aproape 20% peste minimul ultimilor 12 ani, de 26,19 dolari pe baril, atins la mijlocul lunii ianuarie.

Goldman Sachs consideră „foarte puţin probabil“ ca statele OPEC să ajungă să conlucreze cu Rusia pentru reducerea producţiei. Alexander Novak, ministrul rus al Energiei, a anunţat săptămâna trecută că Arabia Saudită a cerut reducerea producţiei cu 5%, ceea ce a dus la creşterea cotaţiilor petrolului. 

Ulterior, însă, mai mulţi delegaţi OPEC au infirmat vestea. Luni, Rusia a anunţat că analizează împreună cu Venezuela posibilitatea ca statele OPEC şi cele din afara cartelului să reducă împreună producţia.

Rusia a avut în luna ianuarie o producţie de petrol de 10,88 de milioane de barili pe zi, în creştere faţă de cei 10,83 milioane de barili extraşi zilnic în decembrie 2015.

Deşi Rusia a anunţat că Arabia Saudită ar dori o astfel de reducere de producţie, o serie de oficiali din domeniu nu sunt de acord cu această politică, subliniind că cea mai mare parte a producţiei este privatizată, iar statul rus nu controlează decât o parte din aceasta. Principalul oponent al reducerii producţiei în Rusia este Igor Sechin, şeful gigantului petrolier de stat Rosneft. În schimb, Leonid Fedun – vicepreşedinte al Lukoil – este gata să reducă producţia, el afirmând că „este mai bine să vinzi un baril cu 50 de dolari decât doi cu 30 de dolari“.

Pe lângă divergenţele dintre producătorii ruşi şi Iranul doreşte să îşi crească rapid producţia. Teheranul a scăpat de embargoul internaţional şi a anunţat deja majorarea producţiei cu 500.000 de barili pe zi.

Concomitent, şi Irakul are un maxim de producţie, Bagdadul având nevoie de resurse pentru a lupta conta Statului Islamic.

În fine, scăderea preţurilor vine şi ca urmare a unor date economice slabe din China. Un indice care măsoară sectorul manufacturier din China a scăzut în luna ianuarie la minimul ultimilor trei ani, potrivit ANZ Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite