Preţul petrolului îşi continuă declinul către minimul ultimilor 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Productia de petrol a OPEC a atins maximul ultimilor 3 ani
Productia de petrol a OPEC a atins maximul ultimilor 3 ani

Preţul petrolului a continuat joi să scadă către cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, din cauza unei creşteri suprinzătoare a stocurilor din SUA şi a aprecierii dolarului după majorarea dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală (Fed) a SUA, prima din aproape un deceniu, transmite Reuters

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în februarie, este în declin cu 20 de cenţi, la 37,19 dolari pe baril, după ce miercuri a coborât cu 3,3%. Dacă va ajunge sub 36,2 dolari pe baril, ar atinge cel mai redus nivel după iulie 2004.

Date guvernamentale din SUA publicate miercuri au arătat o creştere peste aşteptări a stocurilor de petrol, care se adaugă supraofertei din piaţa internaţională care a dus la declinul cotaţiilor petrolului cu 17% într-o singură lună.

Preţul petrolului Brent a scăzut de la un maxim de peste 115 dolari pe baril atins în iunie anul trecut. Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în ianuarie, este în declin cu 33 de cenţi, la 35,19 dolari pe baril. Miercuri, preţul petrolului WTI a scăzut cu aproape 5%.

"Nu există motiv să cumperi petrol", a spus Jasper Lawler, analist la CMC Markets. Supraoferta de petrol din piaţa internaţională ar putea creşte dacă Congresul SUA va vota vineri pentru ridicarea unei interdicţii pentru exporturile de petrol american.

La declinul preţurilor petrolului contribuie şi majorarea dobânzilor în UA, care determină aprecierea dolarului. Un dolar puternic subminează cererea pentru petrol, al cărui preţ este calculat în moneda americană, ceea ce îl face mai scump pentru deţinătorii de alte valute.

Veniturile Rusiei s-au subţiat odată cu ieftinirea petrolului

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, în conferinţa de presă anuală, că declinul preţurilor petrolului ar putea impune ajustarea bugetului federal, dar a precizat că guvernul nu se va grăbi să facă acest lucru, întrucât ar presupune reducerea cheltuielilor sociale, transmite MarketWatch. Rusia a fost grav afectată de scăderea preţurilor petrolului, care reprezintă circa jumătate din veniturile ţării.

"Va trebui probabil să facem unele ajustări", a spus Putin, care a minimizat problema adăugând că guvernul nu trebuie să se grăbească. El a arătat că volatilitatea cotaţiilor petrolului este foarte mare.

"Nu trebuie să ne grăbim cu recalcularea şi ajustarea bugetului, pentru că ar duce la reducerea volumului finanţării cheltuielilor sociale şi a celor din sectorul non-financiar", a explicat preşedintele rus. El a reiterat afirmaţii anterioare potrivit cărora Rusia a depăşit perioada de vârf a crizei financiare.

Putin a apreciat politicile Băncii Rusiei şi ale guvernului, afirmând că banca centrală nu ar trebui presată să reducă dobânzile, fiind necesare în schimb măsuri de încetinire a inflaţiei, care ar permite un nivel mai scăzut al dobânzilor.

Planurile economice ale Rusiei de la începutul anului 2014 s-au bazat pe un preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril, dar cotaţiile au scăzut la jumătate şi a fost nevoie de recalcularea bugetului, iar estimările privind cotaţii de 50 de dolari pe baril în 2016 sunt "foarte optimiste", a arătat Putin.

Guvernul rus anticipează pentru anul viitor o creştere economică de 0,7%.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite