Preţul petrolului a coborât din nou la 27 de dolari pe baril, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că lumea este inundată cu ţiţei

Preţul petrolului a coborât din nou la 27 de dolari pe baril, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că lumea este inundată cu ţiţei

Agenţia Internaţională pentru Energie a anunţat ieri că lumea este inundată de petrol  FOTO Getty Images

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au coborât din nou miercuri la 27 de dolari pe baril, o reducere de 3%, după ce au mai atins acest nivel luni. Scăderea a survenit în urma apariţiei unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a avertizat că pieţele sunt „înecate“ cu ţiţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Preţurile petrolului sunt la un nivel la care tările OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol – n.r.) au probleme. Acestea vând petrol pentru a avea flux de numerar, nu pentru profit“, a declarat Jonathan Barratt, director de investiţii la Ayers Alliance.
 
„Producătorii americani rezistă, dar cred că şi aceştia sângerează la fel“, a mai spus el.
 
Cotaţiile petrolului american se tranzacţionau la 27,49 de dolari barilul, în scădere cu 3,4%, cel mai mic nivel din septembrie 2003 încoace. Pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la Londra, dar folosit în stabilirea preţurilor la nivel mondial, preţul era de 28,16 dolari pe baril, în scădere cu 2,1%.
 
Experţii cred că exporturile Iranului presează şi mai mult preţurile. Datele comerciale din SUA estimează o creştere a stocurilor cu 3 milioane de barili.
 
La nivel planetar se estimează că vor fi date în folosinţă în acest an capacităţi de stocare a ţiţeiului cu o capacitate de 230 de milioane de barili, ceea ce va uşura presiunile pe preţul petrolului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările