Preţul petrolului Brent a scăzut la minimul ultimelor trei luni, după reluarea producţiei în Canada, Nigeria şi Libia şi creşterea stocurilor din SUA

Preţul petrolului Brent a scăzut la minimul ultimelor trei luni, după reluarea producţiei în Canada, Nigeria şi Libia şi creşterea stocurilor din SUA

Arabia Saudită a declanşat în 2014 un "război al petrolului", în încercarea de a scoate de pe piaţă producătorii americani care extrag hidrocarburi din şisturi bituminoase  FOTO Shutterstock

Preţul petrolului a scăzut joi la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, la sub 43 dolari pe baril, în condiţiile în care producătorii au continuat să livreze mai mult ţiţei decât are nevoie piaţa mondială, în timp ce perspectivele de creştere economică s-au redus, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în declin cu 50 de cenţi, la 42,97 dolari pe baril, după ce a atins 42,88 dolari pe baril, cel mai redus nivel după 20 aprilie.
 
Preţul petrolului american pe termen de o lună este în scădere cu 20 de cenţi, la 41,72 dolari pe baril.
 
Date oficiale publicate miercuri în SUA au arătat o creştere surprinzătoare a stocurilor de petrol şi benzină, în timp ce încetinirea creşterii economiei globale înrăutăţeşte perspectivele cererii.
„Stocurile din SUA reflectă corect supraoferta de pe piaţa mondială a petrolului“, a declarat Tamas Varga, analist în domeniul petrolului la compania de brokeraj PVM Oil Associates din Londra.
Preţul petrolului Brent a scăzut cu până la 70% din 2014 până la începutul anului 2016, când a atins un minim al ultimilor 12 ani, de circa 27 de dolari pe baril.
 
Preţul petrolului se află în scădere ca urmare a incendiilor din Canada, care au scos din producţie mai multe zăcăminte. De asemenea, atacurile militanţilor din Nigeria au dus la oprirea producţiei, însă autorităţile au ajuns la acorduri cu aceştia, astfel că extracţia se reia.
 
Mai mult, Libia are un nou guvern de unitate naţională, iar NOC – compania naţională de petrol – a fuzionat cu rivala controlată de rebelii din Est şi a anunţat că va creşte exporturile cu încă 600.000 de barili prin terminalul Hariga. Capacitatea de producţie a Libiei este de 1,6 milioane de barili pe zi, dar acum se extrage doar un sfert din cantitate. Majorarea volumelor cu încă 600.000 de barili ar duce la o producţie zilnică de peste un milion de barili, ceea ce apasă din nou pe preţuri.
 
Concomitent, în SUA producătorii care extrag petrol din zăcăminte neconvenţionale au majorat forajele, profitând de preţul mai mare al ţiţeiului, în vreme ce stocurile de benzină au crescut, semn nou al supra-producţiei.
 
În acest moment, producţia mondială de petrol se ridică la 100 de milioane de barili pe zi, iar, în loc de creşterea spre 60 de dolari pe baril care se prefigura acum câteva luni, mai multe bănci au avertizat că preţurile se vor retrage spre 40 de dolari pe baril. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările