Preţul gazelor scade după ce Rusia a majorat livrările spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Rusia a majorat, miercuri, fluxurile de gaze spre Europa via Polonia şi Belarus, precum şi prin Ucraina, atenuând unele dintre temerile privind înăsprirea livrărilor înaintea iernii şi reducând totodată preţurile, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, fluxurile scăzute spre Europa şi inversarea fluxurilor la gazoductul Yamal-Europe (ceea ce înseamnă că gazele au fost direcţionate spre est, în Polonia, în loc de Germania, spre ves), au dus la creşterea preţurilor energiei pentru industrie şi consumatori, transmite Agerpres.

Totuşi, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat Gazprom să umple depozitele sale europene după finalizarea umplerii depozitelor din Rusia, Moscova a început luni seara să pompeze din nou gaze către Germania.

Marţi, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea preţului gazelor în regiune, deşi analiştii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa şi pentru ca preţul gazelor să scadă semnificativ.

Fluxurile de intrare către Germania la Mallnow, prin gazoductul Yamal-Europe, au urcat miercuri la 12.469.613 kilowaţi-oră (kWh), de la 9.825.008 marţi, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade.

Deşi fluxurile de gaze la Mallnow înregistrează cel mai ridicat nivel din ultimele săptămâni, ele rămân „mult" sub nivelul din septembrie, susţin analiştii de la Refinitiv.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au scăzut miercuri cu 8%, la 64,35 euro per MWh, cel mai redus nivel din ultimele opt zile.

În urmă cu două săptămâni, Putin a ordonat preşedintelui Gazprom, Alexei Miller, să umple depozitele din Austria şi Germania, după ce finalizează umplerea rezervarelor din Rusia. El a subliniat că acest pas va permite „îndeplinirea într-un mod fiabil, stabil şi cu un ritm bun" a angajamentelor Gazprom din Europa şi „aprovizionarea partenerilor europeni cu gaze pe parcursul toamnei şi iernii".

„În plus, fără îndoială va crea o situaţie mai propice pe piaţa de hidrocarburi în Europa", a semnalat preşedintele rus, în contextul preţurilor ridicate la gaze.

CEO-ul Gazprom Aleksei Miller anunţa atunci că acest lucru avea să fie posibil începând de la 8 noiembrie.

Gazprom este criticat puternic în Europa, unde mulţi oficiali consideră că gigantul nu s-a pregătit în mod adecvat pentru cererea europeană.

Unii oficiali acuză Rusia de faptul că a redus livrările, cu scopul de a exercita presiuni asupra Germaniei să-şi dea aprobarea finală gazoductului Nord Stream 2 de sub Marea Baltică, prin care ocoleşte mai multe linii de aprovizionare din Europa de Est.

Proiectul Nord Stream 2 a înfuriat mulţi aliaţi ai Germaniei şi alimentează temeri cu privire la faptul că Rusia ar urma să reducă aprovizionarea cu gaze naturale a unor ţări est-europene.

Moscova respinge aceste acuzaţii şi acuză la rândul său Europa de faptul că nu s-a reaprovizionat în mod adecvat cu gaze naturale, în pofida iernii dure de anul trecut.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite