Polonia contestă la Curtea Europeană de Justiţie directiva împotriva tutunului. România a atras şi ea atenţia asupra efectelor negative ale normativului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia este cel mai mare producător de ţigări mentolate din Europa şi al doilea în ceea ce priveşte toate varietăţile de ţigarete FOTO romania-insider.com
Polonia este cel mai mare producător de ţigări mentolate din Europa şi al doilea în ceea ce priveşte toate varietăţile de ţigarete FOTO romania-insider.com

Polonia va contesta la Curtea Europeană de Justiţie directiva europeană care interzice ţigările mentolate, deoarece măsura va afecta economia acestui stat, care este cel mai mare producător de ţigări mentolate din Europa şi al doilea în ceea ce priveşte toate varietăţile de ţigarete, după Italia, potrivit publicaţiei „Warsaw Business Journal“.

Liderii de la Varşovia consideră că interzicerea vânzărilor violează principiile proporţionalităţii şi subsidiarităţii. Reprezentanţii industriei de profil din Polonia au avertizat că ar putea dispărea 6.000 de locuri de muncă angajaţi ai fabricilor şi peste 60.000 de fermieri care cultivă tutun.

România are o poziţia asemănătoare cu cea a Poloniei, Guvernul transmiţând autorităţilor de la Bruxelles încă din vara anului trecut că propunerea de a interzice ţigările subţiri, pe cele lungi şi pe cele mentolate va duce la pierderea de la buget a 1,5 miliarde de lei anual numai din accize. 

Creşterea accizelor a dus deja la scăderea vânzărilor de ţigări în ţara noastră de la 37,93 de miliarde de ţigări în 2007 la doar 20,78 de miliarde de bucăţi în 2010. Ulterior, ca urmare a măsurilor de luptă împotriva contrabandei, consumul a revenit uşor, până la 26,98 de miliarde de ţigarete vândute în România în 2012. 

Guvernanţii români mai argumentau anul trecut că acciza conţine deja o contribuţie la finanţarea sectorului de Sănătate, în vreme ce un procent de 1% se virează către Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Guvernul avertiza atunci Bruxelles-ul că interzicerea anumitor categorii de ţigări va duce la scăderea cu 20,36% a pieţei, simultan cu reorientarea consumatorilor către produsele de contrabandă.

Directiva a fost adoptată, însă, de Parlamentul European, la finele lui 2013 şi a intrat în vigoare în mai. Aceasta prevede interzicerea ţigărilor cu arome, inclusiv a celor mentolate, până în 2020. De asemenea, directiva prevede creşterea spaţiului dedicat avertismentelor de la 50% din mărimea pachetului la 65% din total. 


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/directiva-antitutun" target="_blank">View the story "Directiva antitutun" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite