Polonia anunţă sfârşitul privatizărilor. Marile companii de stat au acum ca directivă dezvoltarea internaţională şi investiţiile în infrastructura ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ani întregi de succese în privinţa listărilor, Polonia schimbă placa şi mizează pe extinderea companiilor în regiune   FOTO Reuters
După ani întregi de succese în privinţa listărilor, Polonia schimbă placa şi mizează pe extinderea companiilor în regiune   FOTO Reuters

Guvernul Poloniei vrea să păstreze controlul asupra companiilor importante şi nu va mai derula vânzări de active la scară largă, urmând în schimb să încurajeze dezvoltarea locală şi internaţională a acestora, a declarat Wojciech Kowalczyk, secretar de stat la Trezoreria Poloniei, citat de Wall Street Journal.

Vânzarea de participaţii la companiile de stat a ajutat bursa de la Varşovia să intre în top 10 la nivel european în funcţie de capitalizarea companiilor listate, guvernul polonez fiind autorul unor oferte publice iniţiale mari.

Astfel, listarea asigurătorului PZU a fost a doua ca valoare la nivel european în 2013, cu 1,99 miliarde de euro, în timp ce intrarea pe bursă a companiei miniere JSW a atras 1,35 miliarde de euro în 2011, pe locul patru în Europa în anul respectiv.

Volumele de tranzacţionare pentru acţiunile acestor companii au fost, însă, reduse, în parte pentru că statul a păstrat participaţii mari la companii.

În luna mai, bursa de la Varşovia a fost a opta din Europa după valoarea companiilor locale listate, circa 149 miliarde de euro, însă volumul de tranzacţionare s-a situat la numai 3,9 miliarde de euro, similar cu bursa de la Atena, care are numai jumătate din capitalizarea celei poloneze, potrivit datelor Federaţiei Burselor Europene.

Dornic să păstreze ce a mai rămas din „argintăria familiei“, guvernul nu va mai derula oferte publice iniţiale de amploare în viitorul previzibil, a declarat Wojciech Kowalczyk, secretar de stat la Trezoreria Poloniei şi fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

„Obiectivul nostru principal este să construim valoare şi nu să privatizăm de dragul de a privatiza. Marile privatizări sunt în urmă“, a declarat oficialul polonez.

Investiţii în infrastructură

Întrucât Polonia are nevoie de investiţii mari în generarea de energie, petrol şi gaze şi infrastructură rutieră, statul a iniţiat un program de investiţii care va fi finanţat din participaţiile deţinute la companii.

Operatorul programului de investiţii, cunoscut după prescurtarea numelui în poloneză, PIR, a obţinut, miercuri, 1,2 miliarde de zloţi (396 milioane de dolari) din vânzarea de acţiuni la compania de electricitate PGE. Chiar şi după această tranzacţie, statul are încă peste 58% din companie.

Noua abordare a autorităţilor înseamnă că statul va atrage din privatizări venituri mai mici decât în anii precedenţi. Anul trecut, autorităţile au planificat pentru 2014 venituri din privatizări de 3,7 miliarde de zloţi (1,2 miliarde de dolari), însă au renunţat între timp la acest obeictiv.

„Veniturile din privatizări în 2015 ar putea fi mai mici decât cele din acest an, iar în acest an s-ar putea situa sub nivelul proiectat în bugetul guvernului“, a spus Kowalczyk.

Extindere internaţională

De asemenea, în timp ce în trecut statul vindea participaţii mari la companii strategice unor investitori străini mari, acum încurajează companiile de stat să se extindă pe piaţa locală, dar şi internaţional.

PKO Bank Polski ar urma să aibă un rol în consolidarea sectorului bancar polonez, a afirmat Kowalczyk. Circa 60% din activele sectorului bancar din Polonia sunt controlate de instituţii străine, iar autorităţile au afirmat că ar vrea ca acest nivel să scadă.

PZU, cel mai mare asigurător din Europa Centrală, ar trebui să se extindă la nivel regional, să încerce să obţină o cotă mai mare pe asigurări medicale şi să cumpere spitale şi clinici, a declarat secretarul de stat.

De asemenea, guvernul polonez va discuta cu reprezentanţi ai bursei din Viena o colaborare cu bursa de la Varşovia, a spus Kowalczyk.

„Trebuie luate decizii cât mai rapid. Dacă se va decide ca fuziunea cu bursa din Viena să progreseze, aş vrea ca deciziile să fie luate în următoarele luni“, a afirmat oficialul, ca răspuns la o întrebare dacă susţine preluarea bursei vieneze de către cea din Varşovia.

Bursa din Viena conduce un grup de patru pieţe de capital, Budapesta, Ljubljana, Praga şi Viena, cunoscut ca Central and Eastern European Stock Exchange Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite