Politica petrolieră saudită nu ar trebui să se schimbe semnificativ după moartea regelui Abdullah

Politica petrolieră saudită nu ar trebui să se schimbe semnificativ după moartea regelui Abdullah

Fatih Birol, economistul-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie

Moartea regelui Abdullah nu ar trebui să provoace o schimbare „semnificativă“ a politicii petroliere saudite, a declarat pentru AFP Fatih Birol, economistul-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Ştiri pe aceeaşi temă

„După moartea regelui, eu nu mă aştept la o schimbare semnificativă în politica petrolieră a Arabiei Saudite şi sper că ei vor continua să fie un factor de stabilitate pe pieţele petroliere, mai ales în aceste zile dificile“, a declarat Birol în cadrul forumului economic mondial.
 
Preţul petrolului a scăzut puternic în ultimele luni din cauza unei cereri slabe şi a unei oferte abundente.
 
Arabia Saudită a refuzat până în prezent să îşi reducă producţia, contribuind la menţinerea unei oferte abundente şi la scăderea preţului. Această politică este destinată împiedicării dezvoltării unor surse neconvenţionale de petrol, mai scump de produs, dar ea a fost contestată chiar în cadrul OPEC, cartelul ţărilor producătoare, de unii dintre membri.
 
Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri, la vârsta de 90 de ani. Fostul monarh al Arabiei Saudite avea o stre a sănătăţii precară, în ultimii ani acesta confruntându-se cu diferite boli şi infecţii. Chiar în ultimele săptămâni, Addullah al Arabiei Saudite a stat internat într-o unitate medicală unde era tratat pentru o infecţie la plămâni.
 
„A fost un mare om şi Arabia Saudită a fost banca centrală a sectorului petrolier în cursul ultimelor decenii“, a adăugat Birol, prezentând condoleanţe poporului saudit. AIE este organizaţia desemnată să apere interesele ţărilor consumatoare de petrol.

Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările