Planul Ungariei privind acordarea directă de credite ipotecare de către Banca Naţională, respins de BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Ministerul Finantelor
Foto Ministerul Finantelor

Banca Centrală Europeană (BCE) se opune ideii ca Banca Naţională a Ungariei (NBH) să acorde direct credite ipotecare persoanelor fizice pentru construirea de case eficiente din punct de vedere energetic, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, într-un aviz juridic privind planificatele modificări ale legislaţiei NBH, BCE a apreciat că acest tip de creditare directă ar putea încălca reglementările UE privind finanţarea monetară şi expune Banca Naţională a Ungariei la "riscuri financiare substanţiale", transmite Agerpres.

"Autorităţile ungare sunt încurajate puternic să nu aloce NBH sarcina de a furniza împrumuturi pentru eficienţă energetică direct consumatorilor", informează BCE pe site-ul instituţiei.

Anul trecut, guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, a prezentat o propunere care implică un rol mai extins al instituţiei în extinderea finanţării verzi.

Deşi nu este de acord cu creditarea ipotecară directă, BCE a sprijinit planul NBH de a adăuga sprijinul pentru sustenabilitatea mediului ca un obiectiv secundar, dincolo de cel primar al stabilităţii preţurilor. 

Printeaza

TwitterPinterest

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite