„Petrolul alb“, tot mai căutat. Vânzările de maşini electrice remodelează piaţa litiului

„Petrolul alb“, tot mai căutat. Vânzările de maşini electrice remodelează piaţa litiului

Supranumit „petrolul alb“, litiul, un metal alcalin, moale şi foarte uşor, de culoare argintie, este utilizat în domenii precum medicina, fotografia şi electrotehnica FOTO AP Images

Dezvoltarea şi popularizarea automobilelor electrice au efect nu doar asupra idustriei auto, ci şi asupra pieţei litiului, un metal necesar pentru componenţa bateriilor litiu-ion.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tesla nu este singurul consumator de litiu din industria auto, dar apetitul său pentru acest metal atrage o atenţie deosebită. Preţurile carbonatului de litiu au crescut cu 47%, în primul trimestru, comparativ cu media anului 2015. Anul trecut, când cea mai mare parte a pieţelor metalelor au înregistrat scăderi puternice, preţurile litiului au urcat cu 28%, informează News.ro.

Comenzile nu dau semne de scădere. Un raport al Goldman Sachs Group arată că cererea pentru litiu s-ar putea tripla până în 2025, la 570.000 de tone, susţinută de industria smartphone-urilor şi cea auto.

Supranumit „petrolul alb“, litiul, un metal alcalin, moale şi foarte uşor, de culoare argintie, este utilizat în domenii precum medicina, fotografia şi electrotehnica. Spre deosebire de aur, cupru şi multe alte mărfuri, litiul nu are o piaţă spot şi nu este tranzacţionat la bursă. Preţurile sunt negociate individual, prin contracte între cumpărători şi vânzători.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările