Pariul lui Abramovici: gazeificarea cărbunelui în subteran, o nouă metodă de a scăpa de Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Linc Energy are deja o unitate care produce syngas în Australia   FOTO Linc Energy
Linc Energy are deja o unitate care produce syngas în Australia   FOTO Linc Energy

O companie australiană dezvoltă o nouă metodă de a produce gaze naturale, numită gazeificarea cărbunelui în subteran, prin care se arde un întreg strat de cărbune fără a mai fi extras prin metodele tradiţionale, urmată de captarea ulterioară a gazelelor şi transformarea acestora în combustibil.

Lync Energy a dezvoltat o tehnologie proprie prin care se sapă până la stratul de cărbune, după care forajul se cimentează şi se izolează. Ulterior, se mai realizează un alt foraj din altă parte a zăcământului, dar de dată asta se face unul orizontal, până în apropierea primului. Pe urmă "se da foc" stratului de cărbune iar prin cel de-al doilea foraj se pompează oxigen pentru a întreţine arderea. Prin primul foraj gazele rezultate sunt aspirate până la o unitate care transformă gazul sintetic rezultat în combustibil.

Metoda nu este nouă, e veche de 60 de ani, însă abia acum începe să fie folosită. Potrivit lui Adam Bond, preşedinte al Clean Energy, o filiala a Linc Energy, tehnologia permite o eficientă mai mare faţă de extragerea cărbunelui şi scade cu 25% emisiile de dioxid de carbon. De asemenea, nu se mai fac stocuri de cărbune, iar ecologizarea este mai uşoară.

Uzbekistanul deja produce un milion de metri cubi de syngas pe zi

Principalul sau avantaj îl constituie faptul că scade dependenţă de importuri. Bond a anunţat că Uzbekistanul deja produce un milion de metri cubi de syngas pe zi. Linc a semnat în dată de 30 mai un contract cu Africa de Sud, iar prima moleculă de gaz este aşteptată să fie produsă prin această metodă în 2015 sau 2017.

De asemenea, compania a mai semnat o scrisoare de intenţie şi cu Yakut Minerals, o firma deţinută de miliardarul rus Roman Abramovici, dar şi cu societatea ucrainiană DTEK. "Tehnologia se află acum într-un punct în care se trece de la dezvoltare la comercializare", a afirmat Adam Bond. 

În privinţa tipului de zăcământ folosit, el a mai spus că sunt preferate zăcămintele de mare adâncime, nu cele de suprafaţă, pentru a preîntâmpina potenţiale probleme cu acvifere şi a evita, astfel, problemele de imagine.

Linc Energy este listată pe bursă din Sydney şi are o capitalizare de circa un miliard de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite