Pariu greşit: Revenirea preţului petrolului permite Arabiei Saudite să păstreze rialul la aceeaşi paritate cu dolarul SUA

Pariu greşit: Revenirea preţului petrolului permite Arabiei Saudite să păstreze rialul la aceeaşi paritate cu dolarul SUA

Petrolul - cea mai mare sursă de venit pentru Arabia Saudită - se îndreaptă spre a doua creştere din această lună FOTO: Guliver/ Getty Images

Petrolul şi-a revenit în jurul valorii de 40 de dolari iar unii investitori încep să piardă după ce au pariat pe faptul că Arabia Saudită va renunţa la paritatea fixă a rialului cu dolarul, stabilită acum 30 de ani.

Contractele folosite pentru a specula rata de schimb în regat pentru următoarele 12 luni au scăzut la cel mai jos nivel din noiembrie. Un pariu riscant în ianuarie de 1 milion de dolari pe rial a adus investitorilor pierderi de peste 18.000 de dolari, conform calculelor Bloomberg.
 
Mai multe fonduri de investiţii din SUA au pariat în februarie pe faptul că Arabia Saudită îşi va devaloriza rialul, informează Mediafax.
 
Petrolul - cea mai mare sursă de venit pentru Arabia Saudită - se îndreaptă spre a doua creştere din această lună. Moneda saudită, rialul, s-a tranzacţionat la o rată de 3,75 dolari încă din 1986, în condiţiile în care autorităţile saudite au luat măsuri pentru a face dificilă specula cu valuta.
 
„Noi am spus că cei care vor paria pe o devalorizare a rialului vor fi dezamăgiţi. Rata fixă nu a fost scoasă de peste 30 de ani, atât în perioade cu preţ ridicat la petrol, cât şi când a scăzut. Nu ştiu de ce ar crede cineva că autorităţile îşi vor schimba politica”, a spus Simon Williams, un economist al băncii britanice HSBC.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările