Pandemia de coronavirus nu a afectat multinaţionalele Irlandei. PIB-ul a crescut cu 3,4%, în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter Paschal Donohoe
Foto: Twitter Paschal Donohoe

Produsul Intern Brut al Irlandei a crescut cu 3,4% în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus însă, ministrul Finanţelor, Paschal Donohoe, se aşteaptă la o nouă contracţie a economiei interne în primul trimestru, din cauza restricţiilor care au fost introduse din nou, informează AFP.

Potrivit sursei citate, economia Irlandei a crescut, anul trecut, graţie activităţii numeroaselor multinaţionale care sunt prezente în această ţară. De exemplu, exporturile Irlandei au crescut cu peste 6%, în principal datorită activităţii unor mari companii multinaţionale din domeniul farmaceutic şi al tehnologiei, informează Agerpres.

De asemenea, multe companii multinaţionale, mai ales americane, au ales să îşi mute sediul fiscal mondial sau european în Irlanda, unde beneficiază de o fiscalitate atractivă. Însă, prezenţa acestor multinaţionale face dificilă evaluarea creşterii economice a Irlandei, deoarece poate varia semnificativ în funcţie de activitatea acestor companii.

Conform datelor transmise, dacă se exclud efectele care au legătură cu multinaţionalele, Produsul Intern Brut al Irlandei a scăzut cu 5,4% anul trecut, ca urmare a şocului provocat de criza sanitară companiilor şi gospodăriilor irlandeze. 

”O dovadă în acest sens este faptul că cheltuielile de consum s-au prăbuşit cu 9%, adică dublu faţă de contracţia înregistrată în 2009, cu prilejul crizei financiare internaţionale.”, transmite ministrul irlandez.

Acesta afirmă că, cifrele publicate "arată încă odată dublul impact economic al pandemiei, în condiţiile în care activităţile interne au avut de suferit".

Paschal Donohoe adaugă, că multinaţionalele din domeniile farmaceutic şi al tehnologiei au fost susţinute de vânzările puternice de medicamente, de produse care au legătură cu Covid şi de migraţia spre telemuncă.

Pe de altă parte, ministrul irlandez al Finanţelor afirmă că se aşteaptă la o nouă contracţie a economiei interne în primul trimestru, din cauza restricţiilor care au fost introduse, dar va fi o contracţie mai modestă decât cea înregistrată în primăvara anului trecut, când a fost instituită prima carantină.

Potrivit celor mai recente date oficiale, în Irlanda au fost înregistrate 4.396 de decese din cauza pandemiei de coronavirus. În prezent, ţara trece prin a treia izolare, după ce la începutul lunii ianuarie a înregistrat cea mai mare rată de infecţie pe cap de locuitor din lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite