Spania după împrumutul de la UE: TVA crește de la 18% la 21% și cheltuielile statului vor fi tăiate cu 65 de miliarde de euro | mariano rajoy

Spania după împrumutul de la UE: TVA crește de la 18% la 21% și cheltuielile statului vor fi tăiate cu 65 de miliarde de euro

Linia de credit în valoare de 100 de miliarde de euro pe care Bruxelles-ul a aprobat-o pentru Spania vine ”fără condiții”, iar statului nu i se va impune nicio țintă, declarau oficialii spanioli. Astăzi, Madridul a anunțat majorarea TVA cu trei puncte procentuale, iar cheltuielile bugetare vor fi tăiate cu 65 de miliarde de euro.

VIDEO Trei bănci amenință Dubaiul cu tribunalul pentru datorii de peste 10 miliarde de dolari

VIDEO Trei bănci amenință Dubaiul cu tribunalul pentru datorii de peste 10 miliarde de dolari

Reprezentanţii grupului Royal Bank of Scotland şi ai altor două mari bănci au abandonat negocierile pentru restructurarea a unor datorii în valoare de 10 miliarde de dolari ale Dubaiului. Mai mult, bancherii i-au ameninţat pe oficialii din Dubai cu acţiuni fără precedent în instanţă, îndreptate către fondul de investiţii controlat de liderul statului, potrivit Reuters.

Giganții financiari mută slujbele de pe Wall Street

Giganții financiari mută slujbele de pe Wall Street

Cele mai mari case de investiții din zona New York mută slujbele de pe Wall Street și se extind în locații mai ieftine ale Statelor Unite, amenințând poziția de mijloc care formează coloana vertebrală a angajatorilor de pe Wall Street. Schimbarea vine în contextul în care băncile iau în considerare și mai multe concedieri în această zonă, fapt care, pe termen lung, ar submina statul și baza de impozitare.

Summitul nostru şi summitul lor: pe adevărata agendă a mai-marilor europeni nu s-a regăsit niciunul dintre subiectele de interes pentru România

Summitul nostru şi summitul lor: pe adevărata agendă a mai-marilor europeni nu s-a regăsit niciunul dintre subiectele de interes pentru România

Această reuniune a Consiliului European a fost mai mediatizată decât oricare alta pe plan local. Cu toate acestea, conflictul dintre preşedinte şi premier a eclipsat un fenomen interesant: oficialii strânşi la Bruxelles s-au concentrat pe cu totul alte probleme decât cele anunţate oficial şi care, în mare parte, erau de interes major pentru România.

Războiul comercial SUA – China nu a făcut altceva decât să ducă la prăbuşirea reciprocă a economiilor, la creşterea dramatică a deficitului american şi la scăderea încrederii globale în acordurile comerciale şi în predictibilitatea relaţiilor cu SUA. Adică a avut exact efectul opus aşteptat de Donald Trump, împingând şi economia globală – care dădea deja semne că intră într-o perioadă de recesiune – spre frânare a creşterii economice.

acum 1 an · comentarii (42)

Toate calculele arată că viitoarea configuraţie a Parlamentului European va fi una mult mai eterogenă, cu mult mai multe voci eurosceptice. Pentru prima dată în 40 de ani, popularii europeni şi socialiştii îşi pierd puterea dominantă în Parlament, iar asta va avea consecinţe profunde.

acum 1 an · comentarii (13)

Despre intelligence economic, business intelligence sau competitive intelligence se scriu prea puţine analize pentru piaţa economică din România, ceea ce ne arată că încă vorbim despre un domeniu aflat în formare în ţara noastră, asta deşi în statele occidentale, şi nu numai, asistăm la o adevărată tradiţie formată în ultimii ani.

acum 1 an · comentarii (2)

Niciodată de la căderea Cortinei de Fier nu a mai fost atât de multă tensiune între Estul şi Vestul Europei. Iar gazoductul Nord Stream 2 nu face decât să arate cine îşi doreşte, cu adevărat, să existe o Uniune cu două viteze. Oare este legitim ca interesele economice ale unei naţiuni să prevaleze în faţa proiectelor de integrare energetică propuse de Bruxelles? Va fi Estul Europei o afacere la mica înţelegere între Rusia şi Germania?

acum 2 ani · comentarii (9)

Războiul comercial pe care preşedintele Donald Trump l-a declanşat este alimentat de sloganul „America first”. Considerând că deficitele comerciale apar din cauza competiţiei străine care transferă joburile americane peste graniţă, preşedintele SUA a început să-şi onoreze, din mers, una dintre promisiunile făcute în campanie. Dar, oare, care vor fi efectele creşterii tarifelor pe comerţul cu oţel şi aluminiu?

acum 2 ani · comentarii (17)

BRUA, TAP şi Nord Stream 2 sunt trei dintre cele mai importante proiecte energetice care vor influenţa Uniunea Europeană. Atunci când vor fi funcţionale, există mari şanse ca aceste gazoducte să schimbe polii de putere din blocul european. În următorii ani, ţara noastră ar trebui să betoneze legislaţia din domeniu care asigură un mediu transparent şi nediscriminatoriu de tranzacţionare al gazelor naturale.

acum 2 ani · comentarii (4)

Uniunea Europeană a lăsat pe planul doi securitatea energetică şi pare că a luat în calcul ce este mai important pe termen scurt: consumatorii din UE să beneficieze de un preţ redus la gazele naturale, indiferent de provenienţa lor. Mai poate, însă, Rusia, să se folosească de gaz ca de o armă politică?

acum 2 ani · comentarii (27)

Şansa istorică a intrării în orbita civilizaţiei occidentale arată că istoria ne-a favorizat din nou ca în 1918, când s-a făcut România Mare! Într-adevăr, aderarea la UE în 2007 este o şansă istorică, unică pentru România. Această şansă istorică a intrării ţării noastre în orbita civilizaţiei occidentale este relevant ilustrată de vizita premierului Japoniei, Shinzo Abe, la Bucureşti în săptămâna aceasta.

acum 2 ani · comentarii (3)

Implicarea Transgazului în Republica Moldova, într-o ţară vorbitoare de limba română, este cea mai bună ocazie pentru România de a câştiga experienţă, încredere şi competenţă prin extinderea dincolo de graniţe a unor servicii atât de esenţiale, precum cele de transport şi furnizare de energie.

acum 2 ani · comentarii (17)

Comisia Europeană îşi face temele pentru a lansa Fondul Monetar European şi alte instrumente care să ajute statele din zona non-euro să adere la spaţiul monedei unice dar şi pentru a implementa reforme structurale. În acest timp, Uniunea Europeană pare că se îndepărtează de noi cu aceeaşi viteză cu care ne îndepărtăm noi de ea. În loc să fructificăm la maxim momentul 2019, guvernanţii actuali împing România spre Vişegrad, nu spre Bruxelles.

acum 2 ani · comentarii (23)

La Berlin, preţurile la locuinţe cresc constant de ani buni încoace. Investitori din întreaga lume achiziţionează masiv case şi clădiri întregi cu apartamente de închiriat. Pentru noii proprietari - o afacere bună. Pe mulţi chiriaşi, însă, preţurile tot mai mari ale chiriilor, în urma modernizării locuinţelor de către noii proprietari, riscă să-i lase fără un acoperiş deasupra capului.

acum 3 ani · comentarii (0)