Organizaţie: Pfizer, BioNTech şi Moderna fac un profit „obscen” de pe urma pandemiei, în timp ce 98% din populaţia ţărilor sărace nu se vaccinează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinuri FOTO Profimedia

Pfizer, BioNTech şi Moderna realizează profituri combinate de 65.000 de dolari în fiecare minut din vaccinurile lor de mare succes împotriva COVID-19, în timp ce cele mai sărace ţări din lume rămân în mare parte nevaccinate, potrivit unei analize realizate de medicalxpress.com.

Companiile şi-au vândut majoritatea dozelor ţărilor bogate, nu şi naţiunilor cu venituri mici, a declarat People's Vaccine Alliance (PVA), o coaliţie care militează pentru un acces mai larg la vaccinurile COVID, scrie medicalxpress.com.

Alianţa PVA estimează că cei trei vor obţine profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari în acest an între ei, ceea ce înseamnă peste 1.000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi.

„Este obscen că doar câteva companii obţin profituri de milioane de dolari în fiecare oră, în timp ce doar două procente dintre oamenii din ţările cu venituri mici au fost complet vaccinaţi împotriva coronavirusului”, a spus Maaza Seyoum de la Alianţa Africană şi Alianţa Populară pentru Vaccin din Africa. 

„Pfizer, BioNTech şi Moderna şi-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, nu şi ţărilor cu venituri reduse.”

Pfizer şi BioNTech au livrat mai puţin de 1% din totalul aprovizionărilor către ţările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2%, a spus PVA.

În prezent, 98% dintre oamenii din ţările cu venituri mici nu au fost vaccinaţi complet.

Acţiunile celor trei companii sunt în contrast cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care şi-au furnizat vaccinurile pe o bază non-profit, deşi ambele au anunţat că prevăd încetarea acestui aranjament în viitor, pe măsură ce pandemia se va încheia.

PVA a spus că, în ciuda faptului că au primit finanţare publică de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech şi Moderna au refuzat apelurile de a transfera tehnologie de vaccin către producătorii din ţările cu venituri mici şi medii prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „o mişcare care ar putea creşte oferta globală, reduce preţurile şi salva milioane de vieţi.”

„În cazul Moderna, acest lucru se întâmplă în ciuda presiunii explicite din partea Casei Albe şi a solicitărilor din partea OMS de a ajuta la accelerarea planului său de replicare a vaccinului Moderna pentru o producţie mai largă la centrul său ARNm din Africa de Sud”, a spus grupul.

În timp ce CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a respins transferul de tehnologie, catalogându-l drept „prostii periculoase”, decizia OMS de a acorda aprobarea pentru utilizare de urgenţă Covaxin, dezvoltată în India, la începutul acestei luni, demonstrează că ţările în curs de dezvoltare au capacitate şi expertiză, a adăugat PVA.

PVA, ai cărui 80 de membri includ Alianţa Africană, Global Justice Now, Oxfam şi UNAIDS, solicită corporaţiilor farmaceutice să suspende imediat drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID, acceptând o derogare propusă la acordul TRIPS al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Peste 100 de naţiuni, inclusiv Statele Unite, susţin această mişcare, care este însă blocată de ţări bogate, inclusiv Marea Britanie şi Germania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite