OPEC-ul gazelor nu crede-n lacrimi: exportatorii cer contracte pe termen lung, care ar garanta „preţuri corecte” şi securitate energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele exportatoare de gaze naturale au adoptat, la Moscova, o declaraţie de susţinere a preţurilor bazate pe contracte de furnizare pe termen lung, indexate la preţul petrolului, care ar garanta „preţuri corecte”, scrie AFP.

Aceasta a fost afirmată la Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaze (GECF) şi arată „determinarea de a continua să susţină indexarea preţului la gaze raportat la preţul petrolului şi al produselor petroliere, pentru a asigura preţuri corecte şi o dezvoltare stabilă a resurselor de gaze naturale”.

Organizaţia grupează 13 state şi patru ţări observatoare, grupând 60% din rezervele mondiale de gaze naturale. Producătorii afiliaţi sunt Algeria, Bolivia, Egipt,  Guinea Ecuatorială, Iran, Libia, Nigeria, Oman, Qatar, Rusia, Trinidad &Tobago, Emiratele Arabe Unite si Venezuela. Statele observatoare sunt Kazahstan, Irak, Olanda şi Norvegia.

Renunţarea la principiile de bază ale contractelor pe termen lung va lovi producătorii şi, în final, va submina securitatea energetică a ţărilor care cumpără gaze, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul summitului Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze.

Bursa gazelor şi revoluţia şistului

Declaraţia vine ca urmare a solicitărilor tot mai intense ale grupurilor energetice din Vestul Europei pentru crearea unei burse a gazelor, unde preţul spot să dicteze contractele, în baza cererii şi ofertei, aşa cum se întâmplă la ţiţei. Situaţia survine ca urmare a scăderii consumului de gaze în Europa, evoluţie care nu a fost urmată de preţul gazelor, din cauza preţului mare la ţiţei. Situaţia a dus la profituri-record pentru Gazprom şi încasări tot mai mici pentru grupurile vestice.

Concomitent, gazele de şist din America de Nord şi dezvoltarea terminalelor de gaze naturale lichefiate pune presiuni suplimentare pe grupul rus. Acesta este investigat de către Comisia Europeană pentru abuz de poziţie dominantă şi manipularea preţului gazelor.

Recent, însă, Gazprom a plătit reduceri retroactive de 3,3 miliarde de dolari unor mari clienţi europeni, semn că reducerea vânzărilor afectează serios conglomeratul. Profitul Gazprom pe 2012 a scăzut cu 9,5%, însă tot s-a ridicat la 38 de miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite