ONU: Preţurile produselor din peşte au atins un maxim istoric din cauza creşterii consumului în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile produselor din peşte şi cele ale fructelor de mare au ajuns la un nivel maxix istoric în 2012 din cauza creşterii consumului în China, potrivit unui raport publicat de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU.

De la sortimente ieftine până la cele mai scumpe stridii, chinezii au început să consume tot mai mult produse din peşte. Din această cauză, preţurile la nivel mondial au crescut anul trecut cu 15% faţă de 2011, potrivit datelor Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (FAO). 

Schimbările înregistrate în ultimii ani în regimul alimentar al chinezilor şi-au pus deja amprenta asupra pieţelor internaţionale de cereale, iar acum indicele prin care FAO monitorizează preţurile la nivel mondial arată că fenomenul se va repeta şi în ceea ce priveşte peştele şi fructele de mare. În 2013, valoarea totală a comerţului cu astfel de produse se va ridica la 130 de miliarde de dolari. 

Tonul, unul dintre cele mai comercializate sortimente de peşte la nivel mondial, s-a scumpit cu 12% în 2012, preţul ajungând astfel la un maxim istoric. Scumpirea este pusă pe seama unei cereri în creştere pentru produse precum sushi, sashimi şi ton conservat, care a coincis cu un an slab în ceea ce priveşte capturile. 

O altă specie foarte căutată, crevetele, s-a scumpit cu 22% anul trecut, în contextul în care furnizorii s-au confruntat cu un virus care a afectat crescătoriile, precum şi cu capturi mai mici. Preţul somonului a crescut cu 27%. 

În acelaşi timp, costurile de producţie ale piscicultorilor rămân ridicate, industria confruntându-se cu preţuri-record pentru produsele cu care hrănesc peştii. Acestea au crescut din cauza unui deficit mondial de anşoa, sortiment folosit pentru obţinerea hranei peştilor din crescătorii. 

„În următoarele luni vor creşte presiunile asupra stocurilor în ceea ce priveşte câteva specii importante, iar asta se va reflecta în scumpiri la nivel mondial”, atrage atenţia FAO, care are sediul la Roma. 

În ultima perioadă, consumul de stridii a crescut în China cu rate medii anuale de 20%, devenind astfel principala piaţă pentru astfel de produse. De aceea, în ultimii trei ani preţul stridiilor s-a dublat şi va continua să crească, scrie „Financial Times”. 

Scumpirile vor fi cauzate şi de producţia mai mică a Franţei, după ce un virus a distrus „recolta” din acest an. 

„Cererea din China şi Hong Kong, precum şi un deficit la nivel mondial, au dus la creşterea preţurilor”, a explicat pentru publicaţia britanică Richard Haward, care este un cultivator de stridii. Haward reprezintă a şaptea generaţie din familia sa care se ocupă cu asta. 

Urbanizarea şi apariţia magazinelor supermarket contribuie la creşterea consumului de produse din peşte în pieţele emergente, arată raportul FAO. 

„Dezvoltarea produselor, precum mesele pregătite şi peştele curăţat de solzi şi oase disponibil în magazine facilitează cu adevărat consumul de peşte”, explică Audum Lem, specialist în produse de peşte în cadrul FAO. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite