ONU face apel la calm: Alimentele s-ar putea scumpi din cauza cererii masive generate de panică şi a măsurilor de izolare la domiciliu

ONU face apel la calm: Alimentele s-ar putea scumpi din cauza cererii masive generate de panică şi a măsurilor de izolare la domiciliu

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a făcut un apel la calm privind cumpărăturile, precizând că alimentele s-ar putea scumpi din cauza cererii masive generate de panică şi a măsurilor de izolare la domiciliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Este nevoie doar de achiziţii de panică din partea unor mari importatori pentru a da naştere unei crize", a apreciat Abdolreza Abbassian, economist şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters, citată de Agerpres.
 
"Nu este o problemă legată de ofertă ci o problemă legată de modificarea comportamentului cu privire la securitatea alimentară. Ce se întâmplă în situaţia în care angrosişti cred că nu vor mai putea cumpăra grâu sau orez în lunile mai sau iunie? Aceasta ar putea duce la o criză globală de aprovizionare cu alimente", a adăugat Abbassian.
 
În ultimele săptămâni, consumatorii din întreaga lume, din Singapore şi până în SUA, au început să facă coadă la supermarketuri pentru a-şi face stocuri de produse alimentare şi alte produse precum hârtie igienică. În aceste condiţii, săptămâna aceasta cotaţiile futures la grâu pe bursa de la Chicago au înregistrat o creştere de 6%, cel mai mare salt săptămânal înregistrat în ultimele nouă luni, în timp ce preţurile la orez în Thailanda, al doilea mare exportator mondial, au atins cel mai ridicat nivel de după luna august 2013.
 
De asemenea, restricţiile impuse la graniţă de unele state membre ale Uniunii Europene ca răspuns la pandemia de coronavirus afectează livrările de alimente, au avertizat reprezentanţii industriei alimentare şi fermierii.
 
Cu toate acestea, estimările Departamentului american al Agriculturii (USDA) arată că stocurile mondiale de grâu la finele sezonului agricol care se încheie în luna iunie 2020 ar urma să crească până la 287,14 milioane tone, în creştere comparativ cu 277,57 milioane tone în perioada similară a anului trecut. De asemenea, stocurile mondiale de orez ar urma să se majoreze până la 182,3 milioane tone, comparativ cu 175,3 milioane tone în urmă cu un an.
 
Analiştii sunt de părere că logistica ar putea fi o mare problemă la nivel mondial. "Sunt aproximativ 140 de milioane de tone de porumb care sunt procesate în etanol în SUA şi o parte din această cantitate ar putea fi utilizată în scopuri alimentare deoarece nu va mai fi nevoie de combustibili având în vedere prăbuşirea preţului petrolului", susţine Ole Houe, director de consultanţă la firma de brokeraj IKON Commodities. "Îngrijorările sunt legate de aducerea alimentelor în locul şi la momentul oportun", a adăugat Ole Houe.
 
De asemenea, statele exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu, care sunt şi importatori neţi de cereale, ar putea să se confrunte cu tensiuni financiare după ce valoarea barilului de petrol a scăzut cu peste 60% de la începutul anului. "Capacitatea exportatorilor de petrol de a cumpăra cereale a scăzut având în vedere prăbuşirea preţului petrolului şi deprecierea monedelor lor", a spus economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: