OMV, din nou în braţele Gazprom. Cele două grupuri au semnat un memorandum privind un schimb de active şi colaborare pentru gazoducte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMV este concurent cu Gazprom în sectorul petrolier, dar cooperează cu gigantul rus în domeniul gazier
OMV este concurent cu Gazprom în sectorul petrolier, dar cooperează cu gigantul rus în domeniul gazier

Gigantul rus Gazprom şi grupul austriac OMV au încheiat, joi, la St. Petersburg, un memorandum de înţelegere, neangajant, pentru colaborarea la proiecte pe termen lung în domeniul exploatării unor zăcăminte petrolifere şi al construcţiei a două conducte de gaze, pe lângă actualul gazoduct Nord Stream.

Semnarea memorandumului a avut loc în urma unei întâlniri de lucru la St. Petersburg între preşedintele Gazprom Alexei Miller şi Manfred Leitner, membru în board-ul OMV.

„Părţile au convenit în memorandum să evalueze posibila participare a OMV la proiectul de dezvoltare a perimetrelor IV şi V Achimov de la zăcământul de petrol, gaze şi condensat Urengoi din Rusia, în baza unui posibil schimb de active“, se arată într-un comunicat comun al celor două companii.

Memorandumul se referă şi la intenţia Gazprom şi OMV de a analiza o posibilă cooperare într-un proiect de construcţie a două conducte de gaze, pe lângă gazoductul Nord Stream.

Sistemul Nord Stream, format din două conducte paralele, are capacitatea de a transporta până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Vyborg, Rusia, către Europa, până în Lubmin, în Germania, trecând pe sub Marea Baltică. 

Acţionarii operatorului acestor conducte, Nord Stream AG, sunt Gazprom (51%), grupurile germane E.ON şi Wintershall (subsidiară a BASF), olandezii de la Gasunie şi GDF SUEZ din Franţa.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cea mai profitabilă companie din România.

Gerhard Roiss, directorul general al OMV, va părăsi grupul austriac la 30 iunie. Roiss a fost un susţinător fervent al gazoductului rus South Stream, inclusiv după anexarea Crimeei de către Rusia anul trecut şi izbucnirea războiului din estul Ucrainei. OMV dorea folosirea South Stream pentru pomparea gazelor naturale din Marea Neagră, darfostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat răspicat că „niciun metru cub de gaz românesc nu va tranzita South Stream“.

Presa internaţională scria anul trecut că Gazprom ar putea cumpăra un sfert dintre acţiunile OMV, deţinut de fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, dar gigantul rus a dezminţit informaţiile.

OMV este prima companie occidentală care a semnat un acord pe termen lung pentru achiziţia de gaze naturale cu Uniunea Sovietică în 1968 şi este un important client pentru Gazprom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite