OMV, dispusă să plătească în ruble gazele ruseşti. Ce vor face Eni şi Uniper, alţi doi mari clienţi ai Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin

Grupul energetic austriac OMV, unul din cei mai mari importatori de gaz rusesc, se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveţia, a anunţat joi publicaţia britanică Financial Times, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Guvernul austriac a informat miercuri că livrările de gaze naturale ruseşti spre ţară continuă fără restricţii şi nu sunt indicii că situaţia se va schimba, în timp ce se străduieşte să găsească surse alternative.

FT susţine că grupul italian Eni, un alt mare client al Gazprom, îşi evaluează opţiunile. Compania trebuie să ia o decizie până la finalul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările ruseşti.

Un purtător de cuvânt al OMV a declarat pentru Reuters că firma lucrează la o soluţie în conformitate cu sancţiunile, ar a refuzat să specifice dacă aceasta înseamnă folosirea conturilor în ruble, aşa cum a raportat FT. Nici reprezentanţii Eni nu au dorit să comenteze.

Compania germană Uniper va transfera plăţile pentru gazul rusesc către o bancă rusească şi nu va mai utiliza o bancă din Europa, a anunţat joi publicaţia Rheinische Post.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti. 

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat, miercuri, că a sistat în totalitate livrările către compania poloneză de gaze PGNiG şi către Bulgargaz, din Bulgaria, după ce cele două state au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti livările de gaze în ruble.

”În ceea ce priveşte compania noastră şi Germania în ansamblu, nu este posibil să ne descurcăm fără gazele din Rusia pe termen scurt, acest lucru ar avea consecinţe drastice asupra economiei noastre”, a adăugat Uniper, una dintre cele mai importante companii de gaze europene.

Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a indicat că ”pare posibil” să se respecte noile norme adoptate de Kremlin fără a intra în conflict cu legislaţia UE.

Miercuri, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a confirmat pentru CNN că Ungaria va plăti în ruble gazele naturale şi petrolul furnizate de Moscova.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite