Oligarhii ruşi Mikhail Fridman şi German Khan vor prelua divizia de petrol şi gaze a grupului german RWE pentru 5 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

L1 Energy, vehiculul investiţional al miliardarilor ruşi Mikhail Fridman şi German Khan, va prelua pentru 5,1 miliarde euro compania Dea, divizia producătoare de petrol şi gaze naturale a grupului german RWE, cu active în Marea Britanie, Germania şi Marea Nordului, scrie Bloomberg.

Preţul tranzacţiei include asumarea unor datorii ale Dea, potrivit unui comunicat publicat de RWE, cel mai mare producător de energie din Germania.

Preluarea Dea reprezintă prima tranzacţie a fondului LetterOne (L1), înfiinţat anul trecut de Fridman şi miliardarul German Khan pentru a investi o parte din fondurile de 14 miliarde de dolari câştigate de cei doi prin vânzarea unei participaţii deţinute la grupul petrolier TNK-BP. Acesta a fost preluat de către Rosneft, iar grupul britanic BP deţine un pachet de 20% în acesta.

RWE a înregistrat anul trecut prima pierdere începând din 1949 şi încearcă să-şi consolideze situaţia financiară prin vânzarea unor active.

LetterOne a alocat pentru următorii cinci ani până la 10 miliarde de dolari pentru investiţii în industria petrolului şi gazelor naturale la nivel global. Fondul a atras în board executivi importanţi din industria petrolieră, printre care fostul director general al grupului BP, John Browne, şi fostul preşedinte executiv al companiei americane Anadarko Petroleum, Jim Hackett.

Probleme pentru companiile germane de utilităţi

Înainte de finalizare, tranzacţia trebuie aprobată de consiliul de supraveghere al RWE şi de autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Germania şi Norvegia, ţările unde Dea produce petrol şi gaze.

Scăderea preţurilor la energie electircă în Germania a provocat pierderi uriaşe pentru RWE. Principalul rival al companiei, grupul german E.ON, a fost de asemenea nevoit să vândă active evaluate la 20 miliarde euro pentru a-şi consolida situaţia.

RWE încearcă să vândă Dea de mai bine de doi ani. O tranzacţie anterioară care viza vânzarea activelor din Egipt ale diviziei a fost întârziată semnificativ de criza politică declanşată după destituirea fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Igor Sechin, mâna dreaptă a lui Putin

Directorul general al Rosneft, Igor Sechin, fost vicepremier timpul mandatului de prim-ministru al lui Vladimir Putin, se numără printre apropiaţii preşedintelui rus vizaţi de sancţiuni diplomatice şi economice din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene în contextul crizei din Crimeea, potrivit ziarului german Bild, care citează surse de la Washington şi Bruxelles.

Mai puteţi citi:

Nu Carlos Slim, ci Vladimir Putin ar putea fi, în realitate, cel mai bogat om din lume

Vladimir Putin ar putea fi, în secret, deţinătorul a 4,5% din acţiunile Gazprom, 37% din titlurile companiei petroliere Surgutneftegas şi a 75% din capitalul social al traderului de petrol Gunvor. O estimare sumară a valorii acestor deţineri ar ridica potenţiala avere a lui Putin la circa 70 de miliarde de dolari.

Dovada faptului că Rusia vrea să preia controlul asupra peninsulei Crimeea

Guvernul de la Moscova a expediat mai multor miliardari ruşi oferta de investiţii în obiective din peninsula Crimeea, din componenţa Ucrainei, anunţă gazeta.ru.

Top 10 fraude: cum s-au îmbogăţit apropiaţii lui Putin de pe urma Olimpiadei de la Soci

Atunci când a fost dezvăluită investiţia-record de 51 de miliarde de dolari pentru JO de Iarnă – de cinci ori mai mare decât suma cheltuită pentru olimpiada din 2010, Vladimir Putin a ignorat nenumăratele acuzaţii de corupţie, susţinând că cifrele reflectă costul afacerilor în Rusia. Însă o anchetă condusă de disidentul Alexei Navalnîi, publicată luni, arată o realitate şocantă a afacerilor murdare derulate în Soci.

„The New York Times“: Oligarhii care trag sforile la Kiev. Interesele ascunse din spatele protestelor din Ucraina

Protestele ample din Ucraina sunt o reflexie fidelă a luptei pentru putere dintre oligarhii ucraineni, care au un cuvânt mult mai greu în faţa guvernanţilor de la Kiev.

Oponenţii lui Putin, eliminaţi din manualele de istorie

Celebrii oponenţi ai preşedintelui Putin, regretatul oligarh Boris Berezovsky şi fostul şef al gigantului energetic Yukos, Mikhail Hodorkovski, au fost scoşi din noile manuale de istorie contemporană, care vor fi introduse în sistemul de învăţământ, anunţă publicaţia Moscow Times.

Oligarhii ruşi schimbă Coasta de Azur pe sudul Angliei

Proprietăţile din celebra staţiune britanică, Sandbanks din Dorset,  au devenit cea mai nouă atracţie printre milionarii ruşi, care achiziţionează locuinţe în zonă pentru sume fabuloase. Plictisiţi de Coasta de Azur sau Dubai, bogaţii Rusiei s-au reorientat spre locul de odihnă al aristocraţilor britanici, situat pe coasta de sud-vest a Angliei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite