Oligarhii ruşi, „îngroziţi“: „Ceasul s-a întors în anii ‘80“. Dacă SUA trec la sancţiuni împotriva sectorului financiar, economia Rusiei e în colaps în şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogaţii Rusiei sunt din ce în ce mai panicaţi că politicile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina vor duce la sancţiuni împovărătoare şi sunt prea speriaţi de represiuni pentru a spune asta în mod public, scrie Bloomberg, care citează o serie de miliardari şi foşti oficiali ruşi.

Dacă Putin nu va pune capăt războiului din Ucraina ca urmare a doborârii avionului Malaysia Air pe teritoriul controlat de rebeli, riscă să ajungă un proscris ca Aleksandr Lukashenko, liderul din Belarus, poreclit ultimul dictator al Europei, a afirmat un miliardar rus sub acoperirea anonimatului.

Ce se întâmplă acum este afectează afacerile şi rău pentru Rusia, a mai spus el.

„Elita economică şi de afaceri este îngrozită“, spune şi Igor Bunin, care conduce Centrul pentru Tehnologie Politică în Moscova. Nimeni nu vorbeşte de frica răzbunării. „Orice fel de rebeliune şi vor fi îngenunchiaţi“, a mai spus el.

Marea Britanie:„Putin sponsorizează terorismul“

Doborârea avionului malaysian, care a dus la moartea a 298 de oameni, duce la noi ameninţări pentru adâncirea sancţiunilor luate de către SUA şi Uniunea Europeană, care deja au pus pe listă o serie de indivizi li companii considerare complici în alimentarea insurgenţei proruse din Ucraina.

Secretarul american de Stat John Kerry a declarat ieri că datele disponibile sugerează că Rusia a furnizat rachetele folosite de către rebeli în doborârea avionului comercial. Michael Fallon, secretatul britanic al Apărarii, a fost citat de către The Mail on Sunday că Putin „sponsorizează terorismul“.

În vreme ce Uniunea Europeană a impus măsuri mai puţin punitive împotriva Rusiei din cauza opoziţiei unor state ca Italia şi Austria, Marea Britanie şi Olanda cer acţiuni mai puternice la întâlnirea ministrilor de Externe. Cele mai multe victime din avion, 193, erau cetăţeni olandezi. Alte 10 persoane erau de cetăţenie britanică.

Producătorul de gaze Novatek resimte sancţiunile

SUA au impus deja o serie de sancţiuni unor companii de stat şi firmelor unor oligarhi apropiaţi de Putin, incluzând aici miliardarii Ghennadi Timcenko şi Arkady Rotenberg. 

Ultima rundă de sancţiuni, adoptată înainte de atacarea avionului, a interzis împrumuturile împotriva Novatek, al doilea producător de gaze din Rusia după Gazprom, pentru maturităţi mai mari de 90 de zile. Novatek este deţinut parţial de către Timcenko. Acţiunile Novatek, tranzacţionate şi la Londra, au scăzut cu 8%, scăzând valoarea companiei cu 3 miliarde de dolari.

„Rusia riscă să devină un stat paria dacă nu se comportă corespunzător“, a declarat Philip Hammond, secretarul britanic de Externe, citat de către Sky News. „Noi acum trebuie să folosim indignarea care este clar că va merge mai departe pentru o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei“, a spus el.

Sancţiuni împotriva sectorului financiar

O serie de măsuri adiţionale ar putea fi impuse în săptămânile următoare, iar sancţiuni împotriva unor sectoare întregi sunt probabile în luna septembrie, dacă investigatorii determină oficial că rebelii au lansat rachetele, Europa urmând să ia probabil măsuri mai puţin puternice deoarece are legături economice mai strânse cu Rusia, consideră Eurasia Group, companie de cercetare şi consultanţă cu sediul la New York.

„Ameninţarea de sancţiuni împotriva unor sectoare întregi ale economiei este acum foarte reală şi există baze serioase pentru ca societăţilor să le fie frică“, crede Mihail Kasianov, fost premier al Rusiei în primul mandat de preşedinte al lui Putin, din 2000 până în 2004. „Dacă vor fi sancţiuni împotriva întregului sector financiar, economia se va prăbuşi în şase luni“, mai spune el.

Andrey Kostin, şeful băncii ruse VTB Group, a afirmat săptămâna trecută că sancţiunile actuale ar putea împinge economia de 2 trilioane de dolari a Rusiei în recesine şi ar putea transforma ţara într-un proscris al capitalismului. Gazprombank, braţul financiar al gigantului Gazprom, este deja sub sancţiuni, ca şi gigantul petrolier de stat Rosneft, condus de Igor Sechin, considerat mâna dreaptă a lui Putin.

Acesta, acuzat de repetate ori că livrează arme separatiştilor, nu va da înapoi, potrivit Eurasia Group, din cauză că vrea să reziste incursiunilor americane şi europene.

Putin crede că are drept de veto în Ucraina

„El încă vede influenţa rusă asupra estului Ucrainei şi un drept de veto asupra intrării Ucrainei în NATO drept interese naţionale vitale ale Rusiei“, arată Eurasia Group. „Ajutoarele militre către rebeli vor continua“, se mai spune în nota firmei de consultanţă.

Putin, fost colonel KGB de 61 de ani, este impulsionat de creşterea popularităţii sale, care a ajuns la 86% în luna martie, după anexarea Crimeei. El a afirmat că guvernul ucrainean este responsabil.

Aliatul său, Sergei Naryshkin, preşedintele camerei inferioare a Parlementului rus, a acuzat autorităţile ucrainene de „neglijenţă criminală“ pentru că au permis cursei MH17 al Malaysia Airlines să treacă peste o zonă de conflict.

Cercul intim de prieteni ai lui Putin, din care majoritatea au lucrat în serviciile secrete, „resping complet posibilitatea ca Rusia să fie responsabilă pentru asta şi arată cu degetul către americani“, afirmă Olga Kryshtanovskaya, sociolog la Academia Rusă de Ştiinţe.

Un aliat vechi al lui Putin, care conduce o companie de stat, a afirmat că forţele ucrainene au doborât avionul cu complicitatea SUA. Acest lucru va duce la un război împotriva Rusiei fără o declaraţie formală, potrivit directorului, care a cerut să nu fie identificat din cauza senzitivităţii problemei.

Lebedev: „Ceasul s-a întors în anii ‘80“

Alexander Lebedev, un miliardar rus care deţine ziarele britanice The Independent şi Evening Standard, este foarte pesimist. El spune că Rusia nu va putea să-şi repare relaţiile sale cu SUA şi aliaţii europeni.

„Ceasul s-a întors în anii ‘80“, la maximul Războiului Rece, spune Lebedev, care a fost şi el ofiţer de informaţii. „Dar în anii ’80 cele două părţi se anulau una pe cealaltă. Acum avem un război, aşa că este mai rău“, crede el.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia-2" target="_blank">View the story "sanctiuni rusia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite