Ofensiva chineză: Yuanul devine oficial parte a coşului de monede pe baza cărora FMI stabileşte Drepturile Speciale de Tragere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a marcat o nouă etapă în ambiţia sa de a fi recunoscută ca o putere mondială, după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a introdus moneda chinezească, yuanul, în coşul monedelor pe baza cărora calculează Drepturile Speciale de Tragere (DST), în funcţie de care sunt acordate împrumuturi către statele în dificultate, relatează Reuters.

Din coşul FMi făceau parte, până acum, dolarul american, euro, yenul japonez şi lira sterlină britanică. 

Este pentru prima dată când o monedă este adăugată în coşul  FMI de la crearea euro, în 1999.

Mutare politică

FMI a adăugat yuanul, cunoscut şi sub denumirea de renminbi, sau „banii poporului“, chiar în ziua în care Partidul Comunist Chinez aniversează fondarea Republicii Populare Chineze de către Mao, în 1949. 

„Includerea în DST este o etapă crucială în internaţionalizarea renminbi şi reprezintă o afirmare a succesului dezvoltării economice a Chinei şi rezultatul reformării şi deschiderii sectorului financiar“, a precizat banca centrală a Chinei, într-un comunicat. 

FMI anunţase încă de anul trecut că va include yuanul în coşul de monede, astfel că includerea efectivă nu ar trebui să aibă vreun impact asupra pieţelor, spun analiştii.

Atac asupra dolarului

Însă decizia FMI pune în centrul atenţiei politica economică şi valutară opacă a Beijingului, deşi unele bănci centrale au adăugat yuanul în rezervele lor valutare. 

Criticii măsurii spun că decizia FMI este mai degrabă simbolică şi atrag atenţia că yuanul nu îndeplineşte criteriile FMI pentru a deveni o monedă de rezervă, deoarece nu poate fi folosit în mod liber şi nici nu este folosit frecvent pe pieţele financiare. În acest moment, circa două treimi din comerţul mondial se realizează în dolari.

Folosirea yuanului pentru a impulsiona exporturile

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a declarat că va numi oficial China „manipulator de curs de schimb“ în cazul în care câştigă alegerile din noimebrie. 

China i-a surprins pe investitori anul trecut, depreciindu-şi moneda, iar yuanul a continuat ulterior să se deprecieze până aproape de nivelul minim al ultimilor şase ani. Ulterior, China a impus restricţii asupra capitalului, după ce s-a confruntat cu un „exod“. O parte dintre restricţii sunt şi acum folosite, scopul fiind acela de a sprijini moneda proprie.

Unii observatori avertizează că Beijingul ar putea încetini deschiderea pieţelor şi reformele din sectorul financiar după succesul diplomatic obţinut la FMI. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite