Nava Ever Given, ţinută captivă pe malul Canalului Suez până plăteşte 1 miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Epa Efe
Foto Epa Efe

Nava Ever Given, a cărei eşuare a provocat haosul din Canalul Suez acum aproape trei săptămâni, nu are voie să plece până când proprietarii nu plătesc până la un miliard de dolari.

Uriaşa navă cargo este oprită pe malul Canalului, până la finalizarea investigaţiei şi plata facturii pentru repunerea pe linia de plutire - spun autorităţile, citate de Digi24

Va fi lăsată să se deplaseze doar când se va ajunge la un acord privind plata despăgubirilor. Suma acoperă cheltuielile cu echipamentele şi utilajele folosite, deteriorarea canalului şi forţa de muncă. 800 de oameni au lucrat la eliberarea navei.

Canalul Suez, una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, a fost blocat şase zile - timp în care s-a format o coadă de 400 de alte nave încărcate inclusiv cu mărfuri sensibile, cum ar fi animalele vii.

Nava Ever Given, cu o lungime de 400 de metri, a eşuat pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie. Autoritatea Canalului Suez (SCA) a început miercuri o investigaţie pentru a stabili cauza eşuării navei, care a fost în cele din urmă ranfluată după o operaţiune dificilă în care s-a apelat la dragarea nisipului şi la mişcarea portcontainerului cu ajutorul unor remorchere.

Blocarea Canalului Suez a perturbat unele lanţuri mondiale de aprovizionare, în condiţiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum afectate de pandemia COVID-19. Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite