Mutare surprinzătoare a ruşilor: gigantul petrolier Rosneft ar putea cumpăra un pachet de aproape 10% din acţiunile Lukoil de la oligarhul Leonid Fedun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnatul rus Leonid Fedun ar putea să îşi vândă pachetul de 9,77% din acţiunile deţinute la grupul petrolier Lukoil, posibil către rivalul de stat Rosneft, tittrează ediţia rusă a Forbes, care citează o sursă. Potrivit publicaţiei, Rosneft deja se află în discuţii privind achiziţia pachetului.

Leonid Fedun este cel de-al doilea acţionar al grupului rus Lukoil, după fondatorul şi directorul general al grupului, oligarhul Vagit Alekperov. Fedun este  vicepreşedinte în cadrul grupului Lukoil şi are are o avere estimată la 5,7 miliarde de dolari, fiind totodată şi patronul echipei de fotbal Spartak Moscova.

Fost militar de carieră, el a ajutat în anii ’90 la privatizarea Lukoil, grup care a fost constituit de către Alekperov din câteva zăcăminte de ţiţei deţinute de stat şi scoase la privatizare. De altfel, Alekperov este şi el un fost ministru al Petrolului din perioada sovietică, iar Fedun este mâna lui dreaptă.

Lukoil, cel mai mare grup privat din Rusia

Lukoil este cel mai mare grup privat din Rusia, înregistrând în 2013 un profit net de 7,8 miliarde de dolari, la venituri de 141,5 miliarde de dolari, producţia totală a grupului fiind de 90,8 de milioane de tone de ţiţei. Grupul Lukoil este prezent în România, având o reţea de distribuţie de circa 300 de benzinării şi rafinăria Petrotel, de lângă Ploieşti. Grupul Lukoil a fost implicat la începutul acestei luni într-un imens scandal, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au pus sub acuzaţie mai mulţi directori ai grupului, într-un dosar de evaziune de 230 de milioane de euro.

Oamenii legii au făcut percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei. Andrey Bogdanov, directorul general al Petrotel Lukoil, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Rosneft, condusă de Igor Sechin, un aliat de nădejde al lui Putin

Dincolo, Rosneft este cel ma imare grup petrolier din Rusia, după ce anul trecut a preluat TNK-BP, al treilea producător rus, pentru 55 de miliarde de dolari, printr-o tranzacţie în trei, care a implicat grupul britanic BP şi câţiva oligarhi ruşi.

Anul trecut, Rosneft a înregistrat un profit net de 15,6 miliarde de dolari la venituri de 146 de miliarde de dolari. Gigantul rus este condus de către Igor Sechin, fost vicepremier rus şi aliat de nădejde al preşedintelui rus Igor Sechin. Rosneft a fost constituită din preluarea activelor Yukos, după demantelarea companiei de către statul rus şi închiderea oligarhului Mihail Hodorkovski. Acesta a fost eliberat anul trecut. În această vară, tribunalul de arbitraj de la Haga a acordat acţionarilor Yukos despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru naţionalizarea activelor companiei.

Lovite de sancţiuni

Atât Lukoil, cât şi Rosneft, dar şi Igor Sechin se află pe listele de sancţiuni ale Uniunii Europene şi ale SUA. Rosneft este cea mai afectată, având blocat accesul la finanţare în Europa şi peste Ocean. Recent, gigantul rus a cerut un ajutor de 49 de miliarde de dolari de la stat

Lukoil nu are blocat accesul la creditare, dar companiile europene nu mai au voie să transfere tehnologie în domeniul petrolier către companiile ruse, în vreme ce americanii au interzis orice colaborare cu Lukoil pe proiecte de petrol de şist, explorare marină şi proiecte din Arctica. Grupul francez Total a fost nevoit să întrerupă colaborarea cu Lukoil pentru extragerea de ţiţei din zăcăminte neconvenţionale, în urma sancţiunilor.

În vară, Fedun anunţase că Lukoil va reduce investiţiile şi va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari în viitorii cinci ani.

Lukoil a negat informaţia privind vânzarea pachetului deţinut de Fedun, în vreme ce Rosneft a refuzat iniţial să comenteze. Ulterior, Igor Sechin, şeful Rosneft a anunţat că grupul pe care îl conduce nu este interesat de o astfel de operaţiune, conform Reuters.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite