Musk: Tesla va fi scoasă de pe bursă. Silver Lake şi Goldman Sachs acordă consultanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite propune de mai mulţi ani ca producătorul de automobile electrice Tesla să devină o companie ale cărei acţiuni să nu mai fie tranzacţionate public, pe bursă, idee reluată luni de directorul general al Tesla, Elon Musk, care a anunţat că beneficiază de consultanţă din partea Silver Lake şi Goldman Sachs.

Săptămâna trecută, fondatorul Tesla i-a şocat pe investitori după ce a anunţat că ar vrea să scoată Tesla de pe bursă la un preţ de 420 de dolari pe acţiune, un preţ care ar evalua producătorul auto la 72 miliarde de dolari. Atunci, Elon Musk nu a oferit alte detalii referitorare la modul în care ar putea fi finanţată operaţiunea, adăugând doar că finanţarea este asigurată.

“În urmă cu aproape doi ani, Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite m-a contactat în repetate rânduri pentru a scoate Tesla de pe bursă. Prima întâlnire cu mine a avut loc la începutul lui 2017, ocazie cu care şi-au exprimat interesul, deoarece este important pentru ei să îşi diversifice operaţiunile dincolo de petrol. Ulterior, am avut mai multe întâlniri la care şi-au reiterat interesul. Evident, Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite are suficient capital pentru a executa o astfel de tranzacţie”, se arată într-un mesaj publicat de Elon Musk, pe blogul companiei.

Săptămâna trecută, Financial Times anunţa că Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite deţine o participaţie de 5% la Tesla. Supervizat de prinţul Mohammed bin Salman, Fondul suveran de investiţii este elementul central al strategiei Vision 2030 destinat modernizării economiei Arabiei Saudite. Anul trecut, Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite a investit 3,5 miliarde de dolari în compania de ride-sharing Uber

Musk a postat luni cea mai detaliată viziune a sa referitoare la modul în care poate avea loc acordul de retragere a Tesla de la bursă, dar acţiunile companiei au închis în stagnare, indicând scepticismul investitorilor.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că fondul Silver Lake oferă consultanţă pentru încheierea unui acord fără compensaţii şi că fondul nu a fost angajat oficial în calitate de consilier financiar. Fondul este cunoscut pentru atragerea de finanţare în vederea achiziţiilor în sectorul tehnologic şi nu pentru consultanţă în domeniul investment banking.

În plus, Silver Lake, care a contribuit cu 1,4 miliarde de dolari, sub formă de acţiuni, la acordul din 2013 prin care Dell a fost retrasă de la bursă, nu discută în prezent despre o participare a sa la acest acord în calitate de investitor, a adăugat sursa.

Reprezentanţii Silver Lake şi Goldman Sachs au refuzat să comenteze, scrie news.ro.

Musk a mai spus că firmele de avocatură Wachtell, Lipton, Rosen & Katz şi Munger, Tolles & Olson vor acorda consultanţă juridică pentru acest plan. Reprezentanţii ambelor firme de avocatură nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Musk a şocat pieţele săptămâna trecută anunţând pe Twitter că se gândeşte să retragă Tesla de la bursă pentru 420 de dolari pe acţiune. Acţiunile Tesla au încheiat tranzacţiile de luni la preţul de 356,41 dolari pe unitate.

Musk a mai declarat luni că managerul fondului suveran saudit şi-a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru retragerea Tesla de la bursă, cel mai recent acum două săptămâni, dar a precizat că discuţiile ocntinuă atât cu acest fond cât şi cu alţi investitori.

”A, plecat de la întâlnirea de pe 31 iulie (cu fondul saudit) fără nicio îndoială că poate avea loc un acord cu fondul suveran saudit şi că este doar o chestiune de timp ca procesul să aibă loc”, a spus Musk.

Acesta este motivul pentru care am afirmat în anunţul din 7 august că ”finanţarea este asigurată”.

Musk a mai spus că fondul suveran al Arabiei Saudite l-a abordat în în mod repetat, în ultimii doi ani, pentru a trece Tesla în proprietate privată, iar cea mai recentă întâlnire a avut loc după ce acest fond a cumpărat o participaţie de aproape 5% la Tesla.

Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite administrează active de peste 230 de miliarde de dolari, dar aproape 65% din acestea sunt la companii saudite mari, iar restul suunt angajamente de finanţare către un fond de investiţii în infrasturctură americană al grupului Blackstone sau la Vision Fund, deţinut de SoftBank.

Fondul saudit intenţionează să vândă participaţia sa de 70 de miliarde de dolari la Saudi Basic Industries, grupului petrolier Aramco, pentru a elibera fonduri pentru încheierea unor noi tranzacţii, dar finalizarea vânzării ar putea dura luni de zile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite