Miniştrii europeni ai energiei, acord pentru încetarea finanţării proiectelor legate de transportul de petrol şi gaze. Când va intra în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Virgil Popescu
Foto: Facebook Virgil Popescu

Miniştrii europeni ai energiei au decis, vineri, să înceteze orice sprijin pentru noile proiecte referitoare la gazul natural şi la petrol şi să introducă criterii obligatorii de sustenabilitate pentru toate proiectele de infrastructură energetică, transmite BFM Business.

Potrivit sursei citate, cei douăzeci şi şapte au convenit să excludă petrolul şi gazul din viitoarea infrastructură de transport energetic finanţată de UE, dar au permis conductelor existente să transporte un amestec de hidrogen şi gaz până în 2029. 

Miniştrii reuniţi la Luxemburg „au decis să înceteze orice sprijin acordat noilor proiecte referitoare la gazul natural şi la petrol şi să introducă criterii obligatorii de sustenabilitate pentru toate” proiectele de infrastructură energetică, indică comunicatul de presă.

„Pe parcursul unei perioade de tranziţie, până la 31 decembrie 2029, pot fi utilizate infrastructurile de gaze existente care au fost adaptate pentru a transporta sau stoca un amestec predefinit de hidrogen cu gaz natural sau biometan.”, specifică textul acordului.

Sursa citată menţionează că, aceste proiecte trebuie „să demonstreze că, la finalul perioadei de tranziţie, nu vor mai transporta gaze naturale, ci vor fi dedicate exclusiv hidrogenului". 

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, prezent la reuniune, a explicat că Regulamentul facilitează realizarea investiţiilor în infrastructura energetică transfrontalieră. Din perspectiva României, textul acordului permite finanţarea proiectelor de tip blending - injecţia de hidrogen şi alte gaze decarbonizate prin modernizarea infrastructurii existente de gaze naturale.

„Am ajuns la un acord politic pe marginea propunerii de revizuire a regulamentului privind reţelele transeuropene în domeniul energiei (TEN-E). Regulamentul facilitează realizarea investiţiilor in infrastructura energetică transfrontalieră. Din perspectiva României, textul acordului permite finanţarea proiectelor de tip blending – injecţia de hidrogen şi alte gaze decarbonizate prin modernizarea infrastructurii existente de gaze naturale. Blending-ul reprezintă o etapă importantă pentru stimularea producţiei de hidrogen şi dezvoltării unei pieţe competitive a hidrogenului în UE", a transmis Virgil Popescu pe Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite