Metropola care înregistrează deficit bugetar prima dată în ultimii 15 ani. Ce i-a provocat declinul

Metropola care înregistrează deficit bugetar prima dată în ultimii 15 ani. Ce i-a provocat declinul

Una dintre cele mai expansive economii la nivel mondial, recunoscută în întreaga lume pentru modul chibzuit în care-şi gestionează investiţiile, va înregistra pentru prima dată în ultimii 15 ani un deficit bugetar.

Hong Kong ar urma să înregistreze în 2019 primul său deficit bugetar din ultimii 15 ani, a avertizat luni responsabilul financiar al metropolei, în condiţiile în care Hong Kong-ul suferă de pe urma războiului comercial şi a protestelor pro-democraţie, transmite AFP.
 
În ultima sa evaluare făcută finanţelor oraşului, secretarul pentru Finanţe din Hong Kong, Paul Chan, i-a informat pe parlamentari că economia Hong Kongului ar urma să înregistreze în 2019 o contracţie de 1,3%, ceea ce va afecta bugetul oraşului. Chan a dat vina pentru deficitul din 2019-2020 pe scăderea veniturilor din taxe, pe încetinirea vânzărilor de terenuri şi a recentelor stimulente adoptate în a ideea de a recâştiga opinia publică după un an de proteste. "La finalul exerciţiului financiar, bugetul guvernului va fi în pierdere. Economia din Hong Kong cunoaşte în prezent o perioadă dificilă", a spus Paul Chan.
 
Protestele din Hong Kong, începute acum şase luni pentru a cere executivului local să renunţe la un proiect de lege privind extrădarea către China continentală, s-au transformat într-o amplă mişcare pro-democraţie şi de denunţare a folosirii forţei de către poliţie. Aceste proteste au afectat în special sectorul vânzărilor cu amănuntul şi turismului, vizitatorii din China continentală renunţând să mai viziteze oraşul. Însă economia Hong Kong-ului a fost afectată şi de disputele comerciale dintre SUA şi China, având în vedere că metropola funcţionează ca o punte de legătură între China continentală şi pieţele mondiale.
 
Ultima dată când Hong Kong a înregistrat un deficit bugetar a fost după epidemia de Sars din 2003, când virusul a ucis aproximativ 300 de persoane. În mod normal bugetul Hong Kongului încheie anul pe plus, o situaţie care multiplicată pe parcursul mai multor ani a permis metropolei să acumuleze o rezervă consistentă. În luna martie a acestui an Guvernul din Hong Kong a anunţat că rezervele sale se situează la 150 de miliarde de dolari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: