Megafuziunea Pfizer-Allergan sau Cum peştele cel mic îl înghite pe cel mare pentru a mai reduce din taxe

Megafuziunea Pfizer-Allergan sau Cum peştele cel mic îl înghite pe cel mare pentru a mai reduce din taxe

Pfizer şi Allergan spun că târgul dintre ele va conduce la plata unui impozit pe profit de 17 – 18% FOTO: AP

Giganţii din industria farmaceutică, Pfizer şi Allergan, şi-au anunţat luni fuziunea, într-o tranzacţie de 160 miliarde de dolari în urma căreia va rezulta cea mai mare companie farmceutică din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noua companie va deţine licenţele pentru producţia unora dintre cele mai cunoscute medicamente pe plan mondial: Viagra, Botox, Xanax sau Lipitor. Megafuziunea nu este însă văzută cu ochi buni de către politicienii de la Washington, care vorbesc despre o încercare a Pfizer de a eluda sistemul de impozitare din SUA.

Cu toate că Pfizer, cu sediul la New York, este compania mai mare, fuziunea este concepută astfel încât, din punct de vedere tehnic, Allergan este cumpărătorul – un nou exemplu al practicii de eludare a taxelor, cunoscut sub numele de inversiune.

Afacerea permite noii firme – care va păstra numele de Pfizer şi va fi condusă de actualul preşedinte executiv, Ian Read – să se relocheze în Dublin, Irlanda, unde este înregistrată deja Allergan, şi să beneficieze de plata unor impozite mult mai mici.

Tranzacţia este o variaţie a inversiunii clasice, în care o firmă americană cumpără un concurent mai mic dintr-o zonă cu un sistem fiscal mai prietenos şi mută sediul companiei pentru a plăti impozite mai scăzute.

Citiţi mai mult despre megafuziunea Pfizer cu Allergan pe Adevarul Financiar

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările