Măsurile UE împotriva practicilor de dumping din industria oţelului îngrijorează China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China şi-a arătat marţi neliniştea faţă de taxele suplimentare aplicate de Uniunea Europenă (UE) importurilor de oţel. Beijingul a catalogat această practică drept protecţionism, dar UE susţine că se apără de practicile de dumping ale Chinei, potrivit Reuters.

UE se află într-o poziţie dificilă, încercând să îşi apere proprii producători de oţel în faţa importurilor ieftine fără să deterioreze relaţiile cu Beijingul. După ce UE a mărit taxele de import pentru oţel, China s-a arătat iritată de această măsură, acuzând o atitudine protecţionistă.

Ministrul chinez al Comerţului a cerut Europei să trateze companiile chineze „echitabil şi imparţial”. Un oficial European a răspuns făcând apel la o investigaţie recentă care arată practicarea dumping-ului de către companiile chineze producătoare de oţel. Conform acestei investigaţii, producătorii chinezi şi-ar vinde produsele pe piaţa UE la un preţ mai mic de jumătate decât cel cerut pe piaţa lor autohtonă.

„Comisia (Europeană – n.r.) a răspuns forţat şi rapid în faţa competiţiei neloaiale, asigurându-se în acelaşi timp că toate părţile implicate au fost protejate”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Eurofer, asociaţia reprezentantă a sectorului European producător de oţel, ia partea Comisiei Europene care a depistat dovezi clare ale practicării dumping-ului pe piaţa comună. Un comunicat Eurofer atrage atenţia asupra faptului că „zeci de mii de locuri de muncă au fost pierdute în Europa, în decursul ultimilor ani, iar una dintre cauzele pentru acest fenomen a fost în special dumping-ul cu proveninenţă demonstrabilă din China”.

UE şi-a pus la punct politicile anti-dumping şi susţine că şi-a perfecţionat procedura de decizie pentru o viteză de reacţie mai mare decât în trecut faţă de astfel de practici concurenţiale. Dintre cele 41 de măsuri adoptate de UE împotriva practicilor de dumping şi subvenţionare, 18 vizează produse care provin din China.

Situaţia comercială care a luat naştere între UE şi China nu este un fenomen nou pentru piaţa Europeană. În urmă cu patru ani, UE a avansat un pachet de taxe de import direcţionate împotriva practicilor de dumping şi subvenţionare venite din partea sectorului chinezesc producător de panouri solare. Marţi, un tribunal European a aprobat aceste măsuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite