Măsurile luate de Ucraina pentru a preveni criza alimentară sunt în impas: Rutele prin Polonia şi România pentru transportul cerealelor s-au blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cereale grau agricultura productie agricola foto shutterstock

Ucraina a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a exporta cereale şi a preveni o criză alimentară globală, însă blocajele au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat, duminică, viceministrul ucrainean de Externe, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Dmitro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol, deoarece invazia Moscovei asupra Kievului a oprit exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, cauzând penurii la scară largă şi creşterea preţurilor la nivel mondial.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume şi susţine că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale stocate pe teritoriul deţinut ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale terestră, fluvială şi ferată.

Ucraina a purtat negocieri cu statele baltice în vederea stabilirii unui al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a mai precizat Senik.

El nu a dat detalii cu privire la cantitatea cerealelor transportate deja sau vor fi transportate prin aceste rute.

”Acele rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să dezvoltăm acele rute între timp”, a declarat Senik în marja unui summit pe tema securităţii în Singapore, Asia.

Sistemul feroviar ucrainean funcţionează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, aşa că cerealele trebuie să fie transferate în diferite trenuri la graniţă, unde nu există multe instalaţii de transfer sau depozitare.

Redirecţionarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către porturile dunărene şi încărcarea mărfurilor pe şlepuri pentru a naviga către portul Constanţa, un proces complex şi costisitor.

Moscova acuză că sancţiunile occidentale care i-au fost impuse şi minele marine stabilite de Ucraina au dus la scăderea exporturilor de alimente şi creşterea preţurilor globale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite