Mark Zuckerberg se laudă că are salariu de numai un dolar la Facebook, dar compania plăteşte o sumă uriaşă pentru paza şi călătoriile sale

Mark Zuckerberg se laudă că are salariu de numai un dolar la Facebook, dar compania plăteşte o sumă uriaşă pentru paza şi
călătoriile sale

FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla

Beneficiile conducerii unei mari companii publice depăşesc cu mult salariile. Mark Zuckerberg, şeful Facebook, se laudă că primeşte de la companie salariu de numai un dolar, însă a fost recompensat anul trecut cu aproape 9 milioane de dolari numai pentru securitatea personală a miliardarului şi zborurile sale private, scriu Reuters şi Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recompensa CEO-ului Facebook a crescut cu 53,5% în anul 2017, ajungând la 8,9 milioane de dolari, iar aproximativ 83% din compensaţie a reprezentat cheltuieli de securitate, în timp ce mare parte din restul sumei a mers către folosirea aeronavelor private de către Zuckerberg.

Cheltuielile de securitate ale şefului gigantului de socializare au urcat la 7,3 milioane de dolari în 2017, de la 4,9 milioane de dolari în 2016. Organizaţia Facebook din Menlo Park, California, a fost cea care a plătit pentru achiziţionarea, instalarea şi menţinerea măsurilor de securitate pentru locuinţele personale ale lui Zuckerberg, care includ proprietăţi în San Francisco şi Palo Alto. Comisia de compensare a consiliului de administraţie Facebook a autorizat programul de securitate al lui Zuckerberg, afirmând că el este necesar „pentru a aborda preocupările legate de siguranţă din cauza unor ameninţări specifice la adresa siguranţei lui Zuckerberg, apărute direct ca urmare a poziţiei sale de fondator, preşedinte şi CEO”.

Totodată, Zuckerberg a petrecut o mare parte a anului trecut călătorind, după ce s-a angajat să viziteze toate statele din SUA pe care nu le-a vizitat până acum.

De exemplu, el a străbătut Statele Unite pentru a participa la un rodeo din Fort Worth, Texas, pentru a vorbi cu studenţii musulmani din Dearborn, Michigan şi pentru a pescui somon în Alaska, toate acestea făcând parte din provocarea personală de a se întâlni cu oamenii obişnuiţi. Costul călătoriilor sale personale prin avioane private s-a ridicat până la 1,52 milioane de dolari.

Facebook îi cere lui Zuckerberg să zboare privat tot ca parte a programului său de securitate.

Salariu de 1 dolar

Salariul de bază al lui Zuckerberg a rămas neschimbat la un dolar, anul trecut, în timp ce puterea sa totală de vot în compania Facebook a crescut marginal la 59,9 la sută.

Facebook, care a raportat în mod constant câştiguri mai mari decât cele preconizate în ultimii doi ani, s-a confruntat cu o critică publică în privinţa rolului său în presupusa influenţă a Rusiei asupra alegerilor prezidenţiale din 2016 din SUA.

Totodată, la începutul acestei săptămâni, Zuckerberg a apărut în faţa parlamentarilor americani pentru a răspunde la întrebări ce privesc la modul în care informaţiile personale ale câtorva milioane de utilizatori Facebook ar fi putut fi împărtăşite necorespunzător cu compania de consultanţă politică Cambridge Analytica.

citeste totul despre: